Crisis of geen crisis: krappe arbeidsmarkt in de zorg blijft bestaan

Array
opleiding-verpleegkundeDe zorgsector kampt met een krappe arbeidsmarkt. De prognoses geven al jaren aan dat deze krapte de komende jaren niet zal verdwijnen maar alleen maar groter zal worden. De economische malaise heeft hier nog weinig aan veranderd. Tot 2014 zal zorgsector met 2 procent groeien. Bovendien gaat veel zorgpersoneel komende jaren met pensioen. De groei en vervangingsvraag in de zorg leiden samen de komende jaren tot een onverminderd sterke vraag naar personeel.

Dit blijkt uit het vorige week verschenen rapport `De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014′ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Universiteit Maastricht.

 

In bijna alle andere sectoren wordt verwacht dat de werkgelegenheid de komende jaren afneemt. Voor de meeste werkgevers zullen de knelpunten in de personeelsvoorziening in de periode tot 2014 daardoor kleiner zijn dan in de afgelopen jaren. De knelpunten blijven echter groot voor de opleidingen en beroepen in de zorg. De zorg zal de komende jaren alle zeilen bij moeten zetten om voldoende geschikte mensen aan te trekken.

De sector zal niet alleen meer scholieren en studenten moeten enthousiasmeren om te kiezen voor een opleiding in de zorg, maar ook volwassenen die al in een andere sector werken moeten overtuigen om de overstap naar deze, in elk geval wat arbeidsmarktperspectief betreft, aantrekkelijke sector te maken.

Individuele zorginstellingen zullen zich de komende jaren nog sterker als aantrekkelijke werkgever moeten profileren (zowel onder huidige medewerkers als op de externe arbeidsmarkt) en actief relaties moeten bouwen met potentiele medewerkers om zo ook de komende jaren de gewenste mensen aan te kunnen trekken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen