Nieuwe behandelingen voor chronisch depressieven

Array

Zo’n zeshonderdduizend Nederlanders lijden aan depressie, voor de helft van deze mensen is de aandoening chronisch: bestaande behandelingen helpen hen niet. Jan Spijker, bijzonder hoogleraar chronische depressie aan de Radboud Universiteit en psychiater bij Pro Persona, voor de aanpak laagdrempeliger te maken en nieuwe therapieën aan te bieden. Vrijdag 15 februari spreekt hij zijn oratie uit.

Maatschappelijke kosten De kosten van behandeling en uitval door depressie zijn hoog. Zeker als patiënten in de zogeheten tweede lijn terecht komen. Spijker: `Juist patiënten die in de hogere echelons van zorg behandeld worden, hebben vaak een ongunstiger ontwikkeling van de ziekte.’ Chronisch of niet, voor allemaal betekent het groot persoonlijk lijden, maar het brengt ook hoge maatschappelijke kosten met zich mee: 660 miljoen per jaar voor behandeling, plus nog eens 950 miljoen vanwege uitval in werk. Reden te meer om te zoeken naar nieuwe interventies, vindt Spijker.

radboud-universiteit-300x96Aandachtstraining
Veelbelovend en laagdrempelig is de Cognitieve Bias Modificatie (CBM), waarmee patiënten trainen de focus van negatieve informatie te verschuiven in positieve richting. Spijker: `Het is bekend dat depressieve mensen negatieve informatie veel beter verwerken dan positieve. Met een computertraining, waarin de patiënt met een joystick positieve beelden naar zich toe haalt en negatieve wegduwt, kan die focus beïnvloed worden.’

TMS en Mindfulness Ook Transcraniele magnetische stimulatie (TMS), waarbij specifieke hersengebieden met een magneet worden geactiveerd, en Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT): een groepsbehandeling met aandachts- en meditatieoefeningen, zijn volgens Spijker interessante aanvullingen op de bestaande behandelingen. Hij zal deze samen met psychiaters en gedragsonderzoekers aan de Radboud Universiteit verder ontwikkelen en testen.

bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen