Patientenorganisaties willen extra toets voor fusies ziekenhuizen

Array

Patiëntenfederatie NPCF en de Consumentenbond hebben een brief gestuurd naar de Kamer over fusies in de zorg. De belangenbehartigers maken zich grote zorgen om het tempo waarin ziekenhuisfusies plaatsvinden en worden goedgekeurd, zonder dat duidelijk is wat het voordeel is voor patiënten.

Fusiegolf
Vorig jaar keurde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zeven ziekenhuisfusies goed. Voor dit jaar worden er opnieuw zeven verwacht. Patiëntenfederatie NPCF wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet alleen beoordeelt of een fusie de bereikbaarheid voor de patiënt beperkt, maar ook nagaat of de zorg voor patiënten er echt beter van wordt. “En anders maar geen fusie,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.

samenwerkenSamenwerken
‘Wij zijn er voorstander van dat er in de zorg meer worden samengewerkt. Het komt de kwaliteit ten goede als hele ingewikkelde ingrepen, die niet vaak voorkomen, in wat minder ziekenhuizen worden verricht,” aldus Wilna Wind. “Samenwerking is daarbij van belang, maar dat is iets anders dan fuseren. In een goede samenwerking houd je elkaar scherp, maar waarom is fuseren dan nodig? Dat is onomkeerbaar en er kunnen machtsblokken door ontstaan. In plaats van dat de NMa dat voorkomt, ontstaan er nu molochen. De NMA kijkt nu alleen of er na de fusie voldoende concurrerende ziekenhuizen overblijven. Met het wetsvoorstel komt er een extra toets door de NZa. In deze toets gaat het om de gevolgen van de voorgestelde fusie op kwaliteit en bereikbaarheid van zorg. Wij vinden het belangrijk dat die toets goed gebeurt; dat wil zeggen toetsen of de juiste partijen betrokken zijn en toetsen of de aangevoerde argumenten kloppen. Straks kan een zorgverzekeraar niet meer om een contract met een moloch heen omdat de alternatieven weg gefuseerd zijn. Dat betekent minder keuzevrijheid voor de patiënt en daarnaast een kosten opdrijvend effect.”

Fusietoets
Patiëntenfederatie NPCF vindt ook dat patiëntenorganisaties en de lokale samenleving moeten worden betrokken bij het beoordelen van een fusie met een zogeheten ‘fusietoets’. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de fusietoets.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen