Minder meldingen over bijbetalingen AWBZ

Array

Handhaving NZa effectief
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) signaleert dat het aantal meldingen over mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ afneemt. Deze week tikt de toezichthouder nog twee ouderenzorgorganisaties op de vingers die onterecht kosten in rekening brengen voor het wassen van linnengoed. De handhaving blijkt effectief: organisaties waar het toezichtsonderzoek is afgerond, pasten hun gedrag aan.

Bij Stichting Groenhuysen en Zorggroep Amsterdam Oost valt deze week nog een aanwijzing van de Zorgautoriteit op de mat. Zij moeten stoppen met het onterecht in rekening brengen van zorg- en dienstverlening die al betaald wordt vanuit de AWBZ. Ook moeten zij de bewoners compenseren die hiervoor al betaald hebben. Ook de betreffende zorgkantoren ontvangen een aanwijzing.

NZAIn 2010 en 2011 ontving de NZa na een meldactie meer dan 450 meldingen van mogelijk onterechte bijbetalingen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit betrof vooral meldingen over het in rekening brengen van kosten voor bijvoorbeeld toiletpapier en verzorgingsproducten, voor het wassen van linnengoed en voor verzorging en voeding. In 2012 ontving de NZa nog 60 meldingen.

Veel van deze meldingen berustten op onduidelijkheden en bleken geen overtreding. Toch tikte de NZa tot en met december 2012 in totaal 7 AWBZ-organisaties op de vingers die de regels overtraden. De NZa publiceerde de namen van deze organisaties en verplichtte hen te stoppen met deze
overtredingen en de bewoners te compenseren. De zorgaanbieders waar het toezichtsonderzoek is afgerond in 2011 en 2012, pasten hun gedrag aan en compenseerden de bewoners, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit.
Dit betreft Stichting Saffier de Residentiegroep, verpleeghuis De Hartkamp (Stichting Carinova Woongroep), verpleeghuis De Hooghe Clock (Stichting Vivent), Zorgcentrum Oudergaard (Stichting Inovum) en Osira Amstelring.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen