Onderzoek naar de klinische apotheker in de huisartspraktijk

Array

ZonMw heeft een onderzoekssubsidie beschikbaar gesteld van € 483.629 voor onderzoek naar de klinische apotheker in de huisartspraktijk. Het project loopt 36 maanden. Het onderzoeksvoorstel was ingediend door Dr. Anne Leendertse, die onderzoek deed naar geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames en naar het voorkomen van deze opnames. Opnames konden deels vermeden worden door een medicatiebeoordeling waarbij de patiënt betrokken werd bij zijn of haar behandeling met geneesmiddelen en door samenwerking tussen huisarts en apotheker.

Aanleiding onderzoek
Dr. Anne Leendertse, eind 2010 gepromoveerd in de medicatie veiligheid, heeft het onderzoeksvoorstel ingediend bij ZonMw. Tijdens haar promotie deed ze onderzoek naar geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames en daarna onderzoek naar het voorkomen van deze opnames. apotheekDr. Anne Leendertse: “We konden deze opnames deels voorkomen door een medicatiebeoordeling waarbij we de patiënt betrokken bij zijn of haar behandeling met geneesmiddelen en door samenwerking tussen huisarts en apotheker. Maar het was erg moeilijk om de interventie in de praktijk uit te voeren.” De moeilijke uitvoerbaarheid ligt aan het verschil in organisatie tussen de apotheek en de huisartspraktijk, het verschil tussen huisartsen en apothekers en onvoldoende kennis en kunde bij apothekers die de medicatie analyse moeten uitvoeren. Deze implementatie problemen zijn aanleiding voor het onderzoek naar de nieuwe rol van de apotheker in de eerstelijn.

Kwantitatief en kwalitatief
Het onderzoek bestaat uit zowel een kwantitatief als kwalitatief deel. In het kwantitatieve deel worden drie takken met elkaar vergeleken. 1. de apotheker in de huisartspraktijk, 2. de apotheker in de apotheek met aanvullende scholing op het gebied van medicatiebeoordeling en 3. usual care.
De uitkomsten die worden gemeten zijn in de eerste plaats geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames en daarnaast veranderingen in farmacotherapie, prescriptie indicatoren en zorgconsumptie.

Het kwalitatieve onderzoek moet resulteren in een implementatie plan. Hierbij wordt gekeken naar bevorderende en belemmerende factoren voor implementatie van een apotheker in de huisartspraktijk, op praktijkniveau, op regionaal niveau en op nationaal niveau.

Julius Centrum

Recente artikelen