Symposium over de ‘nieuwe’ zorgprofessional

geld-en-zorg-212-200x200Op 21 februari aanstaande organiseert Stichting Zelforganisatie voor de vierde maal op rij het congres Zelforganisatie in de Zorg. Dit jaar is het thema de ‘nieuwe’ zorgprofessional.

Het zijn roerige tijden voor de zorg. Enerzijds leven mensen langer en hebben ze meer (verschillende) problemen met hun gezondheid dan vroeger. Tegelijkertijd willen zij hun eigen leven meer zelf organiseren, al dan niet geholpen door nieuwe technologieën. En dat moet ook want de zorgkosten rijzen de pan uit.

Anderzijds is ons zorgsysteem nog niet klaar voor zo’n transitie. Zorgprofessionals hebben te maken met regels en protocollen en daarin is weinig ruimte voor de cliënt. Stichting Zelforganisatie en de NPHF pleiten voor meer integrale zorg die mensen centraal zet en voor een focus op gezondheid in plaats van ziekte. Om mensen hierbij te helpen moeten professionals vaak meer af- dan aanleren. Dit congres besteedt hier volop aandacht aan.

Op het congres worden inspirerende voorbeelden getoond uit de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals die het anders doen. Ook worden praktische tips gegeven voor meer samensturing en zelfbeheer. Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat zelfsturing veel oplevert en relatief goedkoop is. Maar professionals moeten er nog aan wennen.


Presentaties en Open Space sessie

Gedurende de dag zijn er presentaties van o.a. Bureau Frontlijn (gemeente Rotterdam) over hulp aan probleemjongeren, de GGD over preventief verbinden en van dak- en thuislozen die zelf hun eigen voorziening beheren.’s Middags vindt een Open Space sessie plaats.
Kijk voor het gehele programma op www.z11org.nl/events.

Datum: Donderdag 21 februari 2013
Tijd: 10.00-18.00 uur
Locatie: Wereldmuseum, Rotterdam
Entreeprijs: € 99 excl. btw. Leden van de NPHF betalen € 49 en studenten komen gratis.