Burn-out: gewoon achterstallig onderhoud

Vandaag genezen van een burn-out is eigenlijk onnodig als je kijkt naar welke preventieve maatregelen allemaal te treffen zijn voordat het zover is. Is het werkelijk achterstallig onderhoud op onze leef- en werkstijl dat ervoor zorgt dat burn-out volksziekte nummer een dreigt te worden?
Wat is een burn-out eigenlijk?

Burn-out betekent letterlijk “opgebrand zijn” zodat je geen energie of motivatie meer kunt vinden voor de bezigheden op het werk. Wanneer je last hebt van een burn-out, kun je dit merken aan een drietal symptomen: uitputting (een gevoel van extreme vermoeidheid), afstand hebben van het werk of je collega’s en het gevoel dat je minder goed presteert dan in het verleden het geval was.

stressHoe kom je eraan en wie zijn de gelukkigen?
Verondersteld wordt dat een burn-out kan ontstaan na langdurig te zijn blootgesteld aan een teveel aan stress op het werk. Twaalf procent van de huisartsbezoeken heeft te maken met stressklachten (overigens lang niet alleen burn-out). Verder komen 30.000 mensen per jaar door psychische klachten in de WAO, waarvan 9000 (30%) door stress en overbelasting veroorzaakt wordt. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 10% van de Nederlandse beroepsbevolking last van burnout symptomen.

Idealisme
Opmerkelijk is dat vooral idealistisch ingestelde werknemers risico lopen een burn-out te krijgen. Persoonlijkheidstrekken als overdreven plichtsgetrouwheid, perfectionisme en werkverslaving zijn relatief belangrijke risicofactoren. Deze zijn immers vaak weer oorzakelijke factoren voor hard werken. Opvallend veel huisartsen blijken vatbaar te zijn voor burn-out; volgens een artikel in het vaktijdschrift Gedrag & Gezondheid zou ongeveer 41% van hen serieuze burn-outverschijnselen vertonen.

Achterstallig onderhoud
Het management van de laatste decennia wordt getraind medewerkers coachend leiding te geven in tegenstelling tot het hanteren van het autoritaire model. Dit heeft als gevolg dat veel meer tijd en aandacht wordt besteed aan inventarisatie van risicofactoren op het werk die ertoe kunnen leiden dat medewerkers uitvallen door stress. Risicofactoren kunnen overwerken zijn, onprettige werksfeer, werken onder tijdsdruk etc. Al in een vroeg stadium kunnen we gebruik maken van de kennis en diensten van de Arbo arts, huisarts en personeelszaken maar ook van preventieve programma’s van zorgverzekeraars die ervoor kunnen zorgen dat uitval door burn-out wordt geminimaliseerd.

Taboe
Daarnaast wordt uitval door burn-out uit de taboesfeer gehaald en bespreekbaar gemaakt op het werk en in sociale kringen. Burn-out en zwakte zijn geen synoniemen meer wanneer erover gesproken wordt.

Kostenpost
Het voorkomen van burn-out wordt door veel aanbieders in de markt gezien als een nieuwe melkkoe. Zo heeft een organisatie een samenwerkingsverband met een landelijk netwerk van onafhankelijke bedrijfsartsen. Zij kunnen voor € 400 een rapport maken over uw burn-out toestand, met 4DKL test (de medische burn-out&depressietest voor bedrijfsartsen) : twee en een halve pagina voor € 400.
Diezelfde burn out test en aanvullende testen, worden door www.testjeburnout.nl gratis aangeboden. Daarnaast zijn er talloze lifestyle websites waarop je kunt vinden wat voeding voor je kan doen om goede energie te krijgen en op wat voor manieren je je stressniveau kunt verlagen. Vaak is het ook mogelijk om via de werkgever tegen korting mee te doen aan sportprogramma’s.
Bezoek het internet eens en test of je last hebt van achterstallig onderhoud, wie weet is een oplossing dichterbij dan je denkt.

bron: Stichting PsychologenTeam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen