Patientenfederatie NPCF: maak meldingen IGZ vanaf nu openbaar

Array

npcf1Patiëntenfederatie NPCF wil dat meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden gedaan, voortaan geanonimiseerd openbaar worden gemaakt op de website van de IGZ. Artsen en zorginstellingen moeten daarbij de mogelijkheid krijgen om commentaar te plaatsen. Patientenfederatie NPCF vindt dat er meer openheid moet komen in de zorg, “en het is aan de sector zelf om ervoor te zorgen dat die openheid er komt,” zegt directeur Wilna Wind. “Om te komen tot openheid moeten we niet afhankelijk hoeven zijn van journalisten die hun werk doen, of van lekken binnen een instelling.” Eerder vanavond werd bekend dat RTL Nieuws in het bezit is van een lijst met privacygevoelige informatie over duizend incidenten die bij de Inspectie zijn gemeld.
Openheid
“De basis voor goede zorg is een vertrouwensrelatie tussen patiënt en behandelaar,” zegt Wilna Wind. “Vertrouwen is belangrijk, maar geen blind vertrouwen. Meer openheid kan dat vertrouwen vergroten en die moet komen van de sector zelf. Het kan niet zo zijn dat er keer op keer misstanden via de media naar buiten komen.” Vorige week schreef minister Schippers (VWS) in een brief dat de IGZ zich scherper moet richten op de kerntaak: inspecteren. “Wij vinden dat daar ook de oproep voor openheid bij hoort,”zegt Wilna Wind. “En geef de artsen de gelegenheid om te reageren. Want aan een schandpaal heeft niemand iets. Maar die openheid geeft patiënten wel toegang tot heel belangrijke informatie en de sector krijgt een prikkel om nog beter hun best te doen.” Patientenfederatie NPCF vindt ook dat er sneller duidelijkheid moet komen op het moment dat de inspectie vraagt om onderzoek te doen. “Zo zagen we onlangs weer dat het onderzoek naar een neuroloog een jaar in beslag nam. Natuurlijk moet dat grondig gebeuren. Maar een jaar is te lang.”

 

Verschillen
Het niveau van zorg is hoog in Nederland. Vorig jaar bleek Nederland voor de derde keer op rij het Europese land met de beste gezondheidszorg te zijn. “Maar de verschillen zijn groot,”zegt Wilna Wind. “En daar moet duidelijkheid in komen. Het begint ermee dat we die verschillen in kaart brengen, zodat het voor iedereen duidelijk is. En dan moeten we weten wat de oorzaak van die verschillen is. We weten bijvoorbeeld dat het per regio en zelfs per ziekenhuis enorm kan verschillen hoe vaak bepaalde operaties worden uitgevoerd, zonder dat er voor die verschillen een goede verklaring is. Wij zijn met zorgverzekeraars en het ministerie in gesprek om ook over deze informatie openheid te krijgen. Dat moet voor iedereen inzichtelijk zijn.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen