Suggest-a-test:online partnerwaarschuwing

Array

De Soa Poli Rotterdam en de Soa Poli Amsterdam zijn vorig jaar gestart met een door het Aids Fonds gesubsidieerde pilot waarbij mensen hun sekspartner(s) anoniem en online kunnen waarschuwen als er bij hen een soa is gevonden. Suggestatest.nl van de GGD is een aanvulling op de bestaande papieren partnerwaarschuwing die cliënten aan sekspartners konden geven. Via suggestatest.nl ontvangen gewaarschuwde partners per SMS, e-mail, post of hun Gay.nl-profiel een code. Op de website suggestatest.nl kunnen zij hun unieke code invoeren en vervolgens hun waarschuwing met daarop de betreffende soa(s) bekijken. Op de waarschuwing staat vermeld op welke datum de soa bij de cliënt werd aangetoond.

Gewaarschuwde partners wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de dichtstbijzijnde soa-poli of hun huisarts voor het maken van een afspraak voor onderzoek en behandeling. De gewaarschuwde partner dient de print met code mee te nemen naar de afspraak zodat tijdens het soa-onderzoek de cliënt direct behandeld kan worden voor de betreffende soa.

website-212x200Eerste resultaten
Uit de evaluatie van de pilot blijkt dat het programma een succes is.

o 21% van de cliënten die een code in Rotterdam heeft gekregen, heeft hem ook daadwerkelijk gebruikt en heeft partner(s) gewaarschuwd. 82% heeft via sms gewaarschuwd. 86% heeft gekozen voor de optie `niet anoniem’ waarschuwen.
o 58% van de partners bekijkt de online waarschuwing.
o Van alle partners die een waarschuwing via suggestatest.nl heeft gekregen is 20% op de Soa Poli gekomen om zich te laten testen/behandelen.

Dankzij een samenwerking met GAY.nl kunnen mannen die een profiel op deze website hebben sekspartners volledig anoniem waarschuwen. Maar uit het onderzoek blijkt dat veruit de meeste mensen kiezen voor een sms als waarschuwingsmiddel.

Reactie verpleegkundige Soa Poli Rotterdam
Liesbeth Vasen: ‘Suggestatest.nl is een handige en betrouwbare manier om je sekscontacten te waarschuwen. Door suggestatest.nl te gebruiken geef je partners de kans zich ook op tijd te laten testen om complicaties en verspreiding van soa te voorkomen. Mijn ervaring is dat mensen die via
suggestatest.nl gewaarschuwd zijn, dit heel prettig vinden, het geeft hen net een zetje om een soa-test te doen. En mensen die de partnerwaarschuwing gebruiken om hun sekscontacten in te lichten, vinden het een moderne en veilige methode, ook omdat ze zelf kunnen kiezen uit verschillende opties: anoniem of niet, per sms, brief of e-mail of de verpleegkundigen de partner laten waarschuwen.’

Hoogstwaarschijnlijk wordt suggestatest.nl ook bij andere GGD’en ingevoerd, en het is de bedoeling dat huisartsen ook codes kunnen gaan aanmaken en gegevens kunnen gaan registreren.

bron: Aids Fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen