Bijna onzichtbare operatietechniek voor borstkanker in VieCuri

Array

Helaas wordt bijna een op de zeven vrouwen getroffen door borstkanker. Gelukkig kunnen we, zeker als we in een vroeg stadium de diagnose stellen, borstkanker steeds beter behandelen. VieCuri is dan ook verheugd om een nieuwe techniek voor borstbesparende operaties te kunnen aanbieden waarbij de gevolgen van een operatie vrijwel onzichtbaar zijn.

Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis opereert sinds een jaar patiënten die een borstbesparende operatie moeten ondergaan op een dusdanige manier dat er na de operatie geen enkel zichtbaar litteken overblijft. Dit doet de chirurg door ervoor te zorgen dat de littekens in de huidplooien gelegd worden waardoor ze voor het blote oog niet zichtbaar zijn.

viecurie_ziekenhuisPaul Nijhuis: “De resultaten zijn vaak verbluffend: Aan de borst is cosmetisch totaal niets te zien, geen litteken en geen deuk. Ik heb de techniek dan ook ‘NIL’ genoemd: ‘Nearly Invisible Lumpectomy’ oftewel ‘bijna onzichtbare tumorverwijdering uit de borst’.”

Bijna onzichtbare tumorverwijdering
Op de vraag hoe de NIL- techniek in zijn werk gaat, legt Paul Nijhuis uit: “De technieken van de oncoplastische chirurgie, die wij al jaren toepassen binnen VieCuri, hebben mij aangezet om de manier van borstbesparende operaties verder te perfectioneren. Net zoals plastisch chirurgen bij borstvergrotingen doen, maak ik gebruik van de huidplooien aan de onderkant en zijkant van de borst. In de plooi maak ik een  snee om van daaruit de tumor als het ware van binnenuit te verwijderen, waarna de borst ,ook weer van binnenuit, gereconstrueerd wordt. Deze techniek is zelfs toepasbaar bij tumoren die zich hoog in de borst bevinden, bijvoorbeeld in het decolleté waar conventionele technieken meestal cosmetisch teleurstellend zijn. De resultaten bij deze techniek zijn vaak erg mooi. De littekens zijn in normale houding onzichtbaar.”

Borstbesparende operatie
Paul Nijhuis heeft de operatietechniek onlangs gepresenteerd en gedemonstreerd  tijdens een borstkanker clinic in de het kankercentrum Daniël den Hoed van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De aanwezige chirurgen hebben de techniek enthousiast ontvangen. Paul Nijhuis: “Ik wil de operatietechniek graag delen met mijn collega-chirurgen zodat zoveel mogelijk vrouwen profijt hebben van deze vernieuwde methode.”

Met verdere verfijning van de techniek kan op den duur misschien wel de helft van de vrouwen met borstkanker via deze NIL-techniek geholpen worden. De techniek kan bijvoorbeeld niet toegepast worden als de tumor in verhouding tot de cupmaat, groot is. En ook bepaalde tumorvormen, zoals een tumor die aan de huid vast zit kan niet op deze manier geopereerd worden. Indien een tumor zich in de borst verspreid heeft, dan is sowieso geen borstbesparende operatie mogelijk maar is een borstamputatie, eventueel gevolgd door een borstreconstructie noodzakelijk.

Patiëntgerichtheid
In VieCuri wordt voortdurend research op allerlei fronten gedaan om de gewone oncologisch zorg te verbeteren. Paul Nijhuis: “Patiëntgerichtheid staat voor ons voorop. Daarom ben ik ook zo blij met deze cosmetische vooruitgang die we onze patiënten kunnen bieden. Borstkanker tekent je voor het leven. Het  betekent veel voor de betreffende vrouwen dat naast alle heftigheid van de ziekte, hun lichaam aan de buitenkant in ieder geval zo veel mogelijk gespaard blijft. Zij hebben al genoeg te verwerken.“

bron: Vie Curie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen