Hans Clevers wint prestigieuze nieuwe wetenschapsprijs

1e-prijsHans Clevers is een van de winnaars van de nieuwe Breakthrough Prize in Life Sciences. De prijs beloont buitengewone prestaties in het wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde. Elf winnaars ontvangen elk een bedrag van 3 miljoen dollar. De prijs is ingesteld door een aantal van de succesvolste ondernemers van de laatste decennia, die de prijs beschouwen als de Nobelprijs van de 21ste eeuw. Hans Clevers is hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en verbonden aan het Hubrecht Instituut van de KNAW. Sinds juni 2012 combineert Clevers zijn onderzoekswerk met zijn functie als president van de KNAW.

Over de prijs
De prijs is een initiatief van onder anderen Art Levinson (Apple, Genentech), Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) en de Russische internetondernemer Yuri Milner. De jaarlijkse prijs, voortaan bestemd voor vijf wetenschappers, wordt toegekend in een transparant selectieproces. De jury bestaat uit alle oud-prijswinnaars; het nomineren van kandidaten staat iedereen vrij. De prijs onderscheidt zich op deze en op andere punten van de Nobelprijs. Zo hoeven onderzoekers geen tientallen jaren te wachten op erkenning van hun doorbraak, kunnen ook groepen onderzoekers de prijs winnen en is het mogelijk de prijs tweemaal te winnen. Yuri Milner stelde vorige jaar een vergelijkbare prijs in voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in de natuurkunde – de Fundamental Physics Prize – die onder meer is toegekend aan Stephen Hawking, aan Edward Witten en aan de ontdekkers van het Higgsdeeltje. De Breakthrough Prize in Life Sciences wordt in augustus uitgereikt in New York.

Over Hans Clevers
Prof. dr. Hans Clevers (1957) doet onderzoek naar onder meer de gezonde en zieke darm. Hij ontdekte de overeenkomsten tussen de normale vernieuwing van darmweefsel en het ontstaan van darmkanker. Clevers beschreef de moleculaire signaalroutes die bij kanker worden verstoord en vond een eiwit dat specifiek is voor stamcellen in de darm. Hij wist vervolgens uit individuele stamcellen `minidarmpjes’ te kweken. In januari van dit jaar realiseerde Clevers een volgende doorbraak door de ontdekking van de stamcel van de lever. Om nieuwe behandelmethoden voor kanker te kunnen ontwikkelen, is een beter begrip van het ontstaan ervan cruciaal. Clevers’ onderzoek brengt regeneratieve geneeskunde dichterbij. Hij is hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht en verbonden aan het Hubrecht Instituut van de KNAW. Tot hij in juni 2012 aantrad als president van de KNAW was hij directeur van het Hubrecht Instituut. Voor zijn onderzoek won Hans Clevers tal van prijzen, waaronder vorig jaar de Heinekenprijs voor de Geneeskunde.

Een uitgebreid artikel over deze prestigieuze prijs en de winnaars verscheen in The Guardian.
woensdag 20 februari 2013

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen