Maatschap Urologie gebruikt gift € 50.000 voor 3D navigatiesysteem

Array

De maatschap Urologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft van familie van een tevreden patiënt € 50.000 gekregen. De maatschap gaat dit bedrag aanwenden voor de aanschaf van een 3D navigatiesysteem waarmee tumoren in de prostaat beter op te sporen zijn. ‘We zijn de familie zeer dankbaar voor de gulle gift die deze innovatie in de zorg mogelijk maakt’, aldus uroloog Bart Schrier. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Ziekenhuis Amstelland zijn de enige 2 ziekenhuizen in Nederland die over het systeem beschikken.

Om vast te stellen of er sprake is van prostaatkanker, worden volgens een vast schema 12 stukjes weefsel, zogenoemde biopten, uit de prostaat genomen. Dit gebeurt in Nederland met behulp van echoapparatuur. JBZDeze apparatuur geeft echter een eendimensionaal beeld van de prostaat en dat maakt dat het zelfs voor zeer ervaren urologen lastig is om op de juiste plaats biopten te nemen. Bij 1 op de 4 mannen wordt bij eerste onderzoek dan ook de diagnose.

De maatschap Urologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis koppelt het 3D navigatiesysteem aan de echoapparatuur. Schrier: ‘Door het driedimensionale beeld dat we met dit systeem krijgen, is beter zichtbaar waar we de biopten moeten nemen en de kans dat we tumoren missen minder groot. Het is bovendien mogelijk te bepalen waar de tumor zich precies bevindt en hoe groot deze is. Op basis van deze gegevens bepaal je of je afwacht, opereert of bestraalt. In het geval van een operatie weet je precies waar de tumor zit en kun je veel gerichter te werk gaan.’

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Jaarlijks wordt er in Nederland bij meer dan 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. In meer dan 70% van de gevallen gaat het om mannen van 65+.

Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen