Veteraan ontvangt Veteranenhond van Hulphond Nederland

Array

Persbericht van Hulphond Nederland
Op 19 februari heeft Hulphond Nederland een tweede Veteranenhond overhandigd aan veteraan Patrick Kaslander. Kaslander is een van de enkele duizenden veteranen in Nederland die lijdt aan het PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).

De speciaal door Hulphond Nederland opgeleide veteranenhonden helpen veteranen om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen in oorlogsgebieden. Zo herkennen zij de eerste verschijnselen van een nachtmerrie en geven een waarschuwing. Ook helpen de honden stressvolle situaties te vermijden en zijn in staat om hun baas te kalmeren en zich veilig te laten voelen. Daardoor kunnen veteranen met PTSS beter van hun trauma’s herstellen en hun normale levens weer oppakken.

stress-onrustDe heer Peter van Uhm, voormalig Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten en drs. Leo Born, voorzitter van stichting Koninklijke PIT Pro Rege de Veteranenhond overhandigd aan Patrick Kaslander. De overhandiging vond plaats op het themaplein ‘Veteranen in Actie’ van de gezinsbeurs ‘Wegwijs 2013′ in de Jaarbeurs in Utrecht, onder belangstelling van vertegenwoordigers van Defensie, veteraneninstanties, veteranen en beursbezoekers.

“Nadat ik uit het Afghanistan terugkwam was niets meer hetzelfde. Angsten, depressies en nachtmerries beheersten mijn leven. Dankzij mijn hond Vigo voel ik mij veilig, onafhankelijk en leef ik weer in vrijheid”, zegt veteraan Patrick Kaslander.

Peter van Uhm; “Patrick heeft in Uruzgan mijn zoon en Mark Schouwink – die op slag dood waren – niet kunnen redden maar de twee zwaargewonde collega’s wel door zijn adequate en vakkundige ingrijpen. Als je dit soort dingen meemaakt is het niet vreemd dat dit ernstige psychische consequenties heeft. Als mensen zoals Patrick deze consequenties ervaren verdienen zij het om een Veteranenhond te krijgen”.

Project Veteranenhonden
Het Veteranenhonden project is een samenwerking van Hulphond Nederland, Stichting Het Veteranenhuis en Koninklijke PIT Pro Rege. De partners zetten zich in om zoveel mogelijk veteranen te laten profiteren van de voordelen van een veteranenhond. De partijen willen de positieve effecten van de Veteranenhonden onder een grotere groep mensen in Nederland bekendheid geven. Een van de doelstellingen hierbij is om een vergoeding voor de kosten te krijgen die wij als non-profitorganisatie maken voor de opleiding van deze honden.

Stichting Het Veteranenhuis
Stichting het Veteranenhuis heeft als doelstelling inloopvoorzieningen te realiseren en ondersteunen waar veteranen en hun omgeving andere veteranen of nieuwsgierigen op een ongedwongen en veilige manier kunnen ontmoeten. Daarnaast ziet Stichting Het Veteranenhuis het als haar taak de veteranen op een zo positief mogelijke wijze in de maatschappij neer te zetten. Dit alles zoveel mogelijk door en voor veteranen.

Koninklijke PIT Pro Rege
Voortgekomen uit burgerinitiatief zet Koninklijke PIT Pro Rege zich al sinds 1874 in voor het welzijn van militairen, veteranen en hun beider thuisfront. De organisatie genereert in de samenleving aandacht, erkenning en steun voor deze doelgroep en werft fondsen waarmee zinvolle projecten, zoals het Veteranenhond initiatief, worden gesteund.

Hulphond Nederland
Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. De stichting leert honden 70 vaardigheden om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften te helpen. Dit zijn mensen met zware fysieke beperkingen als ook kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen. Hulphond Nederland leidt al 25 jaar honden op tot hulphonden. Doel: het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid, waardoor (re-)integratie in de samenleving wordt bevorderd.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen