Voor ruim een kwart van de thuiszorgmedewerkers dreigt ontslag

ontslagMeer dan veertig procent overweegt een baan in een andere sector
Ruim een kwart van de ondervraagde thuiszorgmedewerkers heeft te horen gekregen dat zij mogelijk wordt ontslagen. Dat blijkt uit een enquête van het discussieprogramma Debat op 2 (KRO/NCRV) onder bijna 1900 thuiszorgmedewerkers, variërend van huishoudelijke hulpen, thuishulpen A tot verzorgenden en verpleegkundigen. Voor de thuishulpen A en huishoudelijke hulpen liggen de percentages nog hoger, namelijk op 34 procent en respectievelijk 28 procent.

Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim veertig procent van de ondervraagde thuishulpen A en huishoudelijke hulpen overweegt een baan in een andere sector te zoeken, terwijl 11 procent, respectievelijk 14 procent zeker overweegt op zoek te gaan naar ander werk. De reden die de respondenten hiervoor aangeven, is de onzekerheid over het bestaan van hun baan. Daarnaast heeft 33 procent van de ondervraagde thuishulpen A en 27 procent van de huishoudelijke hulpen te horen gekregen dat zij salaris moeten inleveren. Een op de vijf huishoudelijke hulpen overweegt om die reden een andere baan in een andere sector te zoeken.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het pleidooi van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid om familie en omgeving meer in te schakelen bij (thuis)hulp aan ouderen op de werkvloer niet veel gehoor vindt. Een meerderheid (65 procent van de ondervraagde thuishulpen A en tweederde van de huishoudelijke hulpen) vindt niet dat familieleden meer kunnen doen in de huishouding. En meer dan zeven van de tien ondervraagden vindt niet dat er een beroep op familie kan worden in de verzorging van ouderen.

Over het meebetalen aan thuiszorg zijn de thuishulpen A verdeeld. Ruim een derde (34 procent) van de respondenten vindt een eigen bijdrage op zijn plaats, 35 procent vindt van niet en de rest is neutraal. Ook van de huishoudelijke hulpen vindt dertig procent dat cliënten van de thuiszorg hier zelf aan mee moeten betalen.

Vanavond in Debat op 2 een discussie over de vraag wie er gaat opdraaien voor de toekomende kosten in de ouderenzorg.