Wetenschappelijk bewijs sportvasten: afgevallen gewicht bestaat voor ruim 90% uit vet

Array

Deutsche HochschuleLichaamsamenstelling bij mannen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar veranderde significant na een sportvastenkuur plus 7 dagen opvolgprincipes
Een nieuwe wetenschappelijke studie* naar Sportvasten bij 14 gezonde recreatieve mannelijke hardlopers in de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar oud, uitgevoerd in samenwerking met de University of Applied Sciences in Saarbrücken Duitsland, toont aan dat het afgenomen lichaamsgewicht na een Sportvastenkuur voor 90 procent uit vet bestaat en derhalve niet uit verlies van spiermassa, vocht of darminhoud. Deze resultaten worden bereikt zeven dagen na het beëindigen van de 10-daagse sportvastenkuur, wanneer de proefpersonen weer een week lang normale calorie-niveaus hebben ingenomen.

In de wetenschappelijke studie is aangetoond dat Sportvasten een significant effect heeft op de lichaamssamenstelling, zeven dagen na het afronden van de kuur. Het gewicht nam gemiddeld af met 4.2 kilogram. De buikomvang nam gemiddeld af met 4.6 centimeter en het vetpercentage nam af met 3.4 procent.

We zijn ontzettend blij dat de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek aantonen dat de gewichtsafname voor 90% uit vet bestaat. Dit dachten we wel en zagen we in de praktijk, maar konden we niet eerder aantonen. Met deze studie kunnen we de kritieken over Sportvasten, dat de gewichtsafname uit merendeel vocht, spiermassa en darminhoud zou bestaan, weerleggen”, aldus drs. Remco Verkaik ontwikkelaar Sportvasten. “Daarnaast tonen deze resultaten aan dat de reguliere kijk op de verbranding van calorieën niet altijd opgaat. Immers, je zou nooit zo veel vet en de daarmee corresponderende calorieën kunnen verbranden in zo’n korte tijd, zoals bereikt wordt met sportvasten. Deze nieuwe inzichten kunnen grote gevolgen hebben voor de wijze waarop we tegen de oorzaken en oplossingen voor overgewicht aankijken”

Ga voor het volledige onderzoek naar LINK.

*Referentiestudie: ‘Evaluation der Auswirkungen von Sportfasten auf die Faktoren Körpergewicht, Bauchumfang, Körperfettanteil, Blutwerte, Ausdauerleistungsfähigkeit und Wohlbefinden bei Männern zwischen 20-50 Jahren.’, University of Applied Sciences, Saarbrücken

Hoe werkt Sportvasten? Sportvasten is een trainingsprogramma dat zorgt voor de metabole switch van suiker- naar vetverbranding en is geschikt voor gezonde mensen met een normale conditie en voldoende uithoudingsvermogen. De eerste drie dagen bouwen Sportvasters hun voeding af. Daarna volgen er drie sapvastendagen van 3 x 150 milliliter sap en vervolgens wordt de voeding gedurende vier dagen weer opgebouwd. Tijdens de kuur wordt er iedere dag 20 tot 30 minuten intensieve cardiotraining gedaan. De metabole switch van suiker- naar vetverbranding is blijvend wanneer Sportvasters eenvoudige voedingsrichtlijnen volgen en twee keer per week blijven sporten.

Over Sportvasten
Sportvasten is ontwikkeld door medisch bioloog drs. Remco Verkaik. Verkaik bekijkt blijvend afvallen vanuit de inspanningsfysiologie. Daarin is wetenschappelijk bewezen dat sterke koolhydraat- en calorierestrictie het resultaat van duurtraining op de vetverbrandende capaciteit sterk vergroot. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat meer vetverbrandend vermogen beschermt tegen het ontwikkelen van overgewicht bij mensen. Kortom, de hypothese waarop sportvasten gebaseerd is, is dat men niet alleen afvalt maar ook beter beschermd is tegen het weer aankomen door de toegenomen vetverbranding.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen