Zelfstandige zorgverleners wel of niet BTW-plichtig?

Array
belastingDoor publicaties in de landelijke media is het voor sommige zelfstandige zorgverleners onduidelijk of ze vanaf nu BTW-plichtig zijn. Dit is niet het geval!  Elke ondernemer is verplicht 21% BTW in rekening te brengen bij zijn of haar klanten. Het totale bedrag dat ondernemers moeten afdragen, is het saldo dat overblijft wanneer de ontvangen BTW en de door de ondernemer betaalde BTW van elkaar afgetrokken zijn. Deze verplichting is niet gekoppeld aan een rechtsvorm. Het maakt dus niet uit of je werkzaam bent als eenmanszaak (zzp-er), vof, BV, NV, vereniging of stichting. Elke ondernemer moet BTW af dragen na de betaalde BTW in mindering gebracht te hebben.

De vorm van dienstverlening die vrijgesteld is van BTW, is onder andere wanneer de ondernemer geïndiceerde zorg levert of BIG geregistreerd is. Dit zijn dus de diensten die jij als zzp-er in de zorg verleent. Deze vrijstelling is minder positief voor uitzendbureaus en detacheerders. Zij moeten wel 21% afdragen omdat ze geen directe zorg leveren maar aan arbeidsbemiddeling doen. Opdrachtgevers zoals ziekenhuizen en zorginstellingen zijn ook vrijgesteld van BTW. Zij kunnen daarom de te betalen BTW (over de dienst ‘arbeidsbemiddeling’ van uitzendbureaus en detacheerders) niet in mindering brengen op de ontvangen en af te dragen BTW. Uitzendbureaus zijn daardoor 21% duurder dan de, bijna 300, leden van Zorg & Co. De coöperatie werkt met zzp-ers die rechtstreeks zaken doen met opdrachtgevers. Jullie leveren zorg, geen arbeidsbemiddeling.

Een tweede ontwikkeling is dat de Minister van Financiën een aantal eerder van BTW vrijgestelde diensten alsnog BTW-plichtig heeft gemaakt zoals therapeutische diensten. Dit besluit is echter weer ingetrokken tot nader order.

Bron: Zorg en Co

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen