Voeg DSMH en hygienist toe aan antibiotica-teams in ziekenhuizen

IGZ vindt dat elk ziekenhuis een ‘antibioticateam’ moet krijgen. Doel: minder antibiotica, om resistentie te voorkomen.
De inspectie adviseert minister Schippers van Volksgezondheid om nog dit jaar zulke antibioticateams te vormen omdat steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica. In zo’n team moet volgens de inspectie in elk geval een internist-infectioloog, een medisch microbioloog, een gespecialiseerde verpleegkundige en een ziekenhuisapotheker zitten. Door resistentie zijn sommige patiënten bijna niet meer te behandelen voor ernstige infecties. Door scherp toezicht wordt de zorg beter en bespaart meen ook geld omdat onnodig medicijngebruik wordt voorkomen.

Msterilisatoraar chirurgen kunnen nog zo vaardig zijn, de verpleegkundigen nog voorbereid, als het gereedschap besmet is, en dat kan een infectioloog ook niet voorkomen. Om infectiepreventie goed aan te pakken moet je zicht hebben op alle facetten en dus moet je samen met chirurgen, verpleegkundigen, infectieziekten specialisten, DSMH en CSA personeel elk aspect van de techniek te onderzoeken om veiliger te gaan werken. Je kan beter voorkomen dan te moeten genezen.
Veel medisch instrumentarium is hol, zodat chirurgen met behulp van een guidewire (een lange dunne draad) het instrument naar plaats van bestemming kunnen te begeleiden, langs een dunne draad. Die lumens van het instrument zijn tegenwoordig zo klein dat dit niet met een borsteltje schoon te maken is. En die deskundigheid hebben de DSMH’s In het lumen van medisch instrumentarium bevind zich vaak een mengsel weefsels bot en bloed en zout uit de bijvoorbeeld een artroscopie. Maar ook op het gebied van handhygiëne is er in ziekenhuizen een hoop te verbeteren. Na en voor elke patient de handen wassen, maakt een wereld van verschil in het overdragen van resistente bacteriën.

Handhygiene
Goede handhygiëne (handreiniging, handdesinfectie en handverzorging) bij zorgmedewerkers wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico op overdracht van micro-organismen, van medewerkers in de gezondheidszorg naar patiënten, te verminderen.

Even snel de handen met water en zeep wassen blijkt helaas niet voldoende te zijn om alle micro-organismen op de handen te doden.  Belangrijke factoren in het garanderen van een goede handhygiëne zijn:

  • Handalcohol heeft een effectievere kiemreductie dan water en zeep. Dit betekent dat handalcohol een betere handhygiëne garandeert dan water en zeep.
  • Ook bij het gebruik van handalcohol is het van essentieel belang dat de handen goed en volledig worden gedesinfecteerd. Bij Handdesinfectie: hoe & wanneer? staat nauwkeurig beschreven waar u op moet letten bij handdesinfectie.
  • Sieraden aan de handen (ringen, horloges, armbanden) dienen altijd afgedaan te worden, nagels moeten kortgeknipt zijn, aangezien dit bronnen van micro-organismen zijn.

De effectiviteit van handhygiëne is in een groot aantal studies aangetoond. Uiteraard doen zorgmedewerkers hun uiterste best om zorg te dragen voor een goede handhygiëne. Een nog betere handhygiëne zou echter nog meer infecties kunnen besparen.

Iedereen begrijpt dat je moet voorkomen dat een patiënt met materiaal van een andere patient wordt besmet. Deze verontreinigingen kunnen dus de aanleiding zijn van ziekenhuisinfecties.

Daarnaast wordt ook in Nederland medische apparaten en instrumenten steeds kleiner en geavanceerder. Sleutelgatchirurgie en robotchirugie moeten zorgen voor sneller herstel. De innovatie in de chirugie zoud moeten zorgen voor het verlagen van complicaties van een operatie. Maar de innovatie heeft een keerzijde, de techniek is revolutionair maar de manier om het te reinigen is ondoordacht  Als je de reinigingsinstructies fabrikanten van MICC instrumentarium en Lumina bekijkt kom je tot de conclusie dat er geen consensus is die zorgt voor een grondige reiniging.

De werknemers op de CSA staan voor de bijna onmogelijke uitdagingen om nieuwe generatie apparaten en instrumentarium grondig te reinigen. De vele minuscule kanalen en spleten kunnen onmogelijk met een borstel worden bereikt om ze grondig schoon te kunnen schrobben. Vaak is het zelf moeilijk om te zien of het schoon is.

Ook in de voorgesteld aanpak van IGZ  lijkt de reiniging van medisch instrumentarium bijzaak te zijn. En een recente studie van de Universiteit van Michigan slaat zien dat 95% van de 350 onderzochte zuigkracht tips (die gebruikt worden om opzuigen vloeistoffen tijdens een operatie) nog steeds debris bevatten na reiniging en sterilisatie op de CSA.

Veel instrumentarium is zo delicaat, dat ze niet kunnen worden gesteriliseerd op de traditionele manier in een stoomsterilisator,” Dit probleem is ook in Nederland aan de orde en het wordt tijd dat ziekenhuizen gaan investeren in nieuwe technologieen die wel in staat zijn om MICC instrumentarium en intrumentarium met een lumen goed te reinigen. Reinigen met cavitatie lijkt een oplossing te kunnen zijn voor dit “knullige” probleem, maar blijkt nog maar zeer beperkt in Nederlandse ziekenhuizen te zijn geimplementeerd. DSMH’s en ziekenhuishygienisten zijn de deskundige die veel kunnen betekenen in het voorkomen van infecties.

Rol DSMH belangrijk
Als ‘deskundige steriele medische hulpmiddelen’ is de DSMH verantwoordelijk voor de toepassing van de betreffende wet- en regelgeving in het ziekenhuis. DSMH adviseren en ondersteunen het medische proces. Als medisch instrumentarium niet goed schoon is, zijn er ook risico’s op infecties. Verantwoordelijkheid rond reiniging en desinfectie van flexibele scopen bijvoorbeeld. Het proces van reiniging en desinfectie van deze scopen is een kritisch proces waarbij risico’s kunnen bestaan op overdracht van bacterie- en/of virusinfecties. Om deze risico’s te beperken is het van belang de verantwoordelijkheid rond flexibele scopen onder te brengen bij een deskundige als een DSMH.

DSMH’s nemen protocollen of werkprocedures onder vanuit hun discipline onder de loep en geven adviezen men schoner moet en kan werken. Kwaliteitsbewaking van alle disposable steriele medische hulpmiddelen die in het ziekenhuis gebruikt worden is in dit kader essentieel. Werkzaamheden die bij deze taak horen zijn scholing, uitvoeren van inspecties en audits; beoordelen van onderhoud en validatie van apparatuur; vrijgifte van reusable steriele medische hulpmiddelen. De DSMH is (mede-)verantwoordelijk voor een correcte recallprocedure voor steriele medische hulpmiddelen, die na constatering van een afwijking aan een steriel medisch hulpmiddel kan worden geïnitieerd door een fabrikant of de DSMH zelf.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen