Neurostimulatie herstelt hersenactiviteit van patienten met dwangstoornis

Array

neurostimulatie-300x199Onderzoekers van het AMC hebben ontdekt waarom hersenstimulatie werkzaam is bij patienten met een ernstige dwangstoornis. Bij deze patienten is het hersengedeelte dat gedrag en motivatie aanstuurt overactief. Deep Brain Stimulation (DBS) brengt de activiteit van dit hersencircuit terug tot een normaal niveau. Dit verklaart waarom breinstimulatie bij deze patienten succesvol is. Deze vondst biedt nieuwe mogelijkheden voor behandeling van andere stoornissen zoals verslaving en eetstoornissen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie aan het AMC, en psychiater Martijn Figee zondag publiceerden in Nature Neuroscience. In het onderzoek zijn voor het eerst functionele hersenscans (fMRI) gemaakt van patienten die behandeld zijn met DBS. Zestien patienten met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) deden mee aan het onderzoek.

Sinds 2005 worden patienten met een ernstige vorm van OCS in het AMC behandeld met DBS. Bij deze behandeling worden twee elektroden geimplanteerd in een klein gedeelte van de hersenen, de nucleus accumbens. Gestuurd vanuit een pacemaker geven de elektroden elektrische prikkels af, waarmee ze de hersenactiviteit beinvloeden. Eerder onderzoek toonde aan dat de angst en de dwangklachten bij deze patienten met bijna zeventig procent afnamen.

De hersenscans laten zien dat de patienten een overactief frontostriataal hersennetwerk hadden voor de behandeling. Dit netwerk speelt een belangrijke rol bij het aansturen van gedrag en motivatie. In eerder onderzoek hebben Denys en Figee aangetoond dat onbehandelde patienten met een dwangstoornis ook een overactief netwerk hebben. Bij de zestien behandelde patienten bleek dat het hersennetwerk dezelfde activiteit kreeg als die van gezonde personen zodra de elektronen in hun brein werden geactiveerd. Deze normalisatie vond niet alleen plaats rondom de elektroden, maar verspreidde zich razendsnel door het hele hersencircuit.

Dit herstel kan de verklaring zijn waarom hersenstimulatie van een klein gebied zulke snelle en grote veranderingen in gedrag en motivatie kan veroorzaken bij patienten met een dwangstoornis. Opmerkelijk is dat bij patienten met een verslaving of eetstoornis gelijksoortige frontostriatale afwijkingen zijn gevonden. Daarom onderzoekt het AMC of deze patienten ook gebaat zijn bij Deep Brain Stimulation.

Bron: Nieuwsbank.nl

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen