Student zoekt bijna alle tentamenvragen op

Array

Open-BoekTijdens openboektentamens duiken geneeskundestudenten veelvuldig in hun boeken en hebben zij per vraag ongeveer 5 minuten nodig. Dat schrijven Andrie Westerkamp en collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen in Medical Teacher (2013; epub 13 januari).

‘Door de toenemende medische kennis en de focus van de artsopleiding op het verwerven van competenties lijken openboektentamens onvermijdelijk’, zo openen Westerkamp et al. hun artikel. Zij wilden weten hoelang studenten over een openboekvraag doen, bij hoeveel vragen zij hun boeken gebruiken en wat voor cijfers zij halen.

Daarom vroegen zij 491 tweede- en 325 derdejaarsgeneeskundestudenten om tijdens een tentamen met meerkeuzevragen op te schrijven welke vragen zij hadden opgezocht. Daarnaast noteerden de onderzoekers hoelang zij over de toets deden. Uiteindelijk waren de gegevens van 142 tweede- (29%) en 61 derdejaarsstudenten (19%) compleet.

Tweedejaarsgeneeskundestudenten gebruikten bij 87% van de vragen hun boeken en deden gemiddeld 5 minuten over een vraag. De derdejaars zochten 73% van de vragen op in gemiddeld 4,3 minuten. De onderzoekers vonden geen verband tussen zoekgedrag of de benodigde tentamentijd en het tentamencijfer.

Mogelijk steken studenten niet genoeg tijd in de voorbereiding op een openboektentamen, waardoor zij tijdens het tentamen vaak hun boeken nodig hebben. Ook studenten die goede cijfers halen zoeken veel vragen op. Wat zij precies opzoeken en of dit verschilt van studenten die minder goed scoren is niet bekend.
Bron: NTvG/ bijdrage van Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen