Zorginstellingen onvoldoende bewust van kansen e-health

Array

Maar liefst 85 procent van de ondervraagde ICT-ondernemingen geeft aan dat zorginstellingen zich onvoldoende bewust zijn van de kansen die e-health biedt. Dit blijkt uit de ICT Kwartaalmonitor van Nederland ICT. Minister Schippers gaf onlangs nog aan dat juist e-health verschraling van de zorg door een toenemende zorgvraag kan voorkomen. Het gebrek aan kennis over e-health is niet alleen een belemmering voor ICT-bedrijven, maar zal in de toekomst de kwaliteit van de zorg ernstig kunnen treffen.

Ruim tweederde van de ondernemers van het Kwartaalmonitorpanel van Nederland ICT gaf aan kansen te zien in de zorg. Zestig procent van hen denkt dat er vooral kansen liggen in de thuiszorg, maar ook maatschappelijke ondersteuning en de GGZ zijn beiden met 47 procent populair.

eHealth-2Problematisch bij het toepassen van e-healthoplossingen zijn volgens de ondervraagde ondernemers de verschillende financieringsstromen die de ketenaanpak belemmeren. Na deze financieringsproblematiek (54%) volgen de acceptatie van e-healthtoepassingen onder zorgprofessionals en het gebrek aan leiderschap bij managers of beleidsmakers.

ICT-sector verwacht lichte groei, kleine en middelgrote ICT`ers zijn positiever
De omzet van ICT groeide in het vierde kwartaal van 2012 heel licht ten opzichte van het hetzelfde kwartaal in 2011. Bedrijven in de sectoren hardware & kantoortechnologie, software en dienstverlening zagen in het vierde kwartaal van 2012 een lichte groei, terwijl deze groei in de sector telecom & internet uitbleef. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Kwartaalmonitor van Nederland ICT. De Kwartaalmonitor is gebaseerd op een peiling onder de leden van de brancheorganisatie.

Opvallend is dat bij de grotere ondernemingen met meer dan 750 werknemers sprake is van een lichte omzetdaling, terwijl de kleinere bedrijven nog wel omzetgroei realiseren. Het verschil tussen grote en minder grote bedrijven komt ook terug in de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2013. De grotere bedrijven verwachten ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012 een lagere groei dan de kleinere bedrijven.

Ondanks de recessie is het vertrouwen dat ICT-bedrijven hebben in de Nederlandse economie in het afgelopen jaar niet afgenomen. De ondernemers houden ook het vertrouwen in de eigen sector. Zij beoordelen dit met een 5,9 op de schaal van 1 tot 10.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen