Het mes dat bindt

Array

Een nieuw geneesmiddel moet altijd getest worden bij gezonde vrijwilligers, voordat het bij kleine groepen patiënten mag worden uitgeprobeerd. Binnen de chirurgie is dit daarentegen niet gereguleerd. En dus worden nieuwe chirurgische procedures en technieken nog steeds met trial and error geïntroduceerd. Een innovatie als de operatierobot is bijvoorbeeld breed omarmd door dokters en patiënten, zonder dat de voor- en nadelen ervan duidelijk onderzocht zijn. Dat kan beter.

De ambitie van prof. dr. Maroeska Rovers is om de keuze voor een chirurgische behandeling van een individuele patiënt wetenschappelijk beter te onderbouwen. Met gebruik van evidence-based surgerykomen we te weten welke behandelingen effectief zijn en welke niet. Zo kunnen dokters, patiënten en zorgverzekeraars de juiste technieken kiezen die ook nog betaalbaar en bemensbaar zijn. Het vinden van de juiste onderzoeksmethodes voor evidence-based surgery is een uitdaging op zichzelf. Hiervoor bepleit Maroeska Rovers een brede samenwerking tussen chirurgen en epidemiologen van alle academische ziekenhuizen.

oratieBiografie
Maroeska Rovers behaalde in 1996 haar master Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Vier jaar later promoveerde ze hier op onderzoek naar de effecten van trommelvliesbuisjes bij jonge kinderen met otitis media met effusie (ooraandoening).Van 2000 tot 2001 werkte dr. Rovers als postdoc, eerst bij het MRC Institute of Hearing Research in Nottingham (UK) en later bij de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het UMC St Radboud. Van 2002 tot 2011 werkte ze als onderzoeker en universitair hoofddocent bij het UMC Utrecht. Hier specialiseerde ze zich in de klinische epidemiologie, de evidence-based en personalised medicine en deed ze ervaring op met chirurgisch interventieonderzoek.Sinds 2011 is dr. Rovers principal investigator op het gebied van de evidence-based chirurgie en de klinische epidemiologie in het UMC St Radboud.

Het mes dat bindt (Oratie)
Datum: donderdag 28 februari 2013 15:00 uur

Locatie: De Vereeniging, Keizer Karelplein, Nijmegen

Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker: Mevrouw prof. dr. M.M. Rovers (dubbeloratie met de heer prof. dr. H.G. Gooszen)

bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen