Medisch specialisten zetten netwerk patiëntveiligheid op

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) zet een netwerk op van medisch specialisten patiëntveiligheid. Hiermee wordt het veiligheidsprogramma van 93 ziekenhuizen (VMS) voortgezet. Dat project financiert de overheid sinds dit jaar niet meer. Medisch specialisten patiëntveiligheid zijn de artsen die in ziekenhuizen het eerste aanspreekpunt zijn voor alles rondom patiëntveiligheid. Via het landelijke netwerk kunnen medisch specialisten elkaar snel en makkelijk informeren en alarmeren bij (dreigende) incidenten in de zorg.

De OMS heeft patiëntveiligheid hoog op de agenda staan en ondersteunt medisch specialisten bij het verder verankeren van de patiëntveiligheid op de werkvloer. Die verankering vindt op verschillende manieren plaats. Via een website, door patiëntveiligheid onderdeel te maken van visitaties en richtlijnen en door gericht onderzoek bij incidenten. In aanvulling hierop ondersteunt de OMS het netwerk medisch specialisten patiëntveiligheid, het eerste in zijn soort in Europa.

samen-netwerk-verbinding-samenhangHet netwerk is ook een antwoord op toenemende eisen rond transparantie in de zorg. In het netwerk zitten straks alle medisch specialisten patiëntveiligheid die in de Nederlandse ziekenhuizen werken. Daardoor kunnen ze makkelijk en snel ervaringen uitwisselen, concrete resultaten delen en zorgen dat problemen sneller worden opgelost. Met als doel nog betere zorg voor de patiënt, leren van fouten en daardoor het voorkomen van fouten.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is Marjo Jager werkzaam, kinderarts en de eerste medisch specialist patiëntveiligheid in Nederland. Vanuit die hoedanigheid is ze nauw betrokken bij de oprichting van het netwerk. Jager benadrukt dat het belangrijk is om te leren van calamiteiten. Zo besloot het Jeroen Bosch Ziekenhuis onlangs een analyse van de calamiteiten sinds 2009 op de website te gaan publiceren. Dergelijke openheid is nieuw in Nederland en wordt soms nog met argwaan bekeken. ‘Maar calamiteiten in de zorg kennen altijd twee slachtoffers: patiënten en zorgverleners’, aldus Jager.

bron: OMS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen