Dr. Joris Veltman benoemd tot hoogleraar Translational genomics

Dr.ir. Joris Veltman is met ingang van 1 februari 2013 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Translational genomics.

Genomics bestudeert het gehele genoom met alle genen en hun onderlinge relaties en leidt tot revolutionaire nieuwe inzichten in de relatie tussen genetische variatie en ziekte. Een voorbeeld daarvan is het recente Nijmeegse onderzoek dat laat zien dat niet-overdraagbare, maar juist nieuw ontstane genoomvariatie een belangrijke rol speelt bij veel voorkomende aandoeningen zoals verstandelijke beperking.
De mogelijkheid om snel en goedkoop het genoom van patiënten te kunnen lezen brengt personalized medicine dichterbij en heeft grote impact op de toekomst van de geneeskunde. Cruciaal daarvoor is een succesvolle integratie van genomics methodes met klinisch diagnostische expertise: de translational genomics.

genen-200x200Focus
Veltmans focus ligt op de ontwikkeling van complexe genomics technologieen en bioinformatica-methoden met een toepassing in de klinische praktijk. Naast de ontwikkeling en verbetering van diagnostische tests, gaat het ook om genetische testen die inzicht geven in het risico op ouderdomsziekten, testen die medicijngebruik beter op de persoon afstemmen en preconceptuele testen op dragerschap voor recessieve aandoeningen. Hij leidt een interdisciplinaire translational genomics groep waarin expertise in genomics technologie, bioinformatica, DNA-diagnostiek en klinische genetica zijn samengebracht.

Joris Veltman (1971, Heerlen) voltooide in 1995 de opleiding moleculaire wetenschappen aan Wageningen Universiteit en promoveerde in 1999 aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar chromosomale afwijkingen bij hoofd- halskanker. Aansluitend werkte hij een jaar als postdoctoraal onderzoeker bij het UCSF Comprehensive Cancer Centre, San Francisco (USA). Sinds 2000 is Veltman verbonden aan de afdeling Humane genetica in het UMC St Radboud. Naast eigen onderzoek geeft hij ook leiding aan de sectie genoomonderzoek van deze afdeling. Veltman ontving in 2012 anderhalf miljoen euro van de European Research Council voor onderzoek naar spontane mutaties als oorzaak van een verstandelijke handicap. Zijn publicaties over genetisch diagnostiekbij verstandelijk gehandicapte patiënten kregen wereldwijd aandacht, evenals de gebruikte techniek, exoomsequencing.

Toekomstplannen
Prof. Veltman over zijn toekomstplannen: `Genetische informatie is van onschatbare waarde in de gezondheidszorg. Het is mijn ambitie om ervoor te zorgen dat we genetische informatie zo snel mogelijk, zo goed mogelijk en zo veilig mogelijk inzetten in de gezondheidszorg.’

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen