Innovatieve sensortechnologie toegepast in de gezondheidszorg

Met behulp van slimme sensoren en apps wordt steeds meer bijgehouden van wat we waar doen en wat er zich daarbij in ons lichaam afspeelt. Het doelgericht toepassen van deze sensortechnologie kan veel gezondheidswinst opleveren. Zo krijgen mensen bijvoorbeeld directe feedback op het aantal stappen dat zij dagelijks zetten. Daardoor worden ze gemotiveerd om een gezondere leefstijl te hanteren. e-Vitality en het Quantified Self Instituut van de Hanzehogeschool Groningen zijn een innovatieve samenwerking aangegaan met als doel ontwikkeling van en onderzoek naar het toepassen van dit soort principes bij e-Health interventies. Door deze bundeling van kennis en expertise worden nieuwe mogelijkheden gecreëerd.

e-Vitality ontwikkelt innovatieve e-Health producten en diensten voor het online faciliteren en monitoren van zelfmanagement en vitaliteit in het zorgproces van cliënten. Door het e-Vitality platform kunnen fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar/Mensendieck hun cliënten (deels) online behandelen en ondersteunen bij het realiseren van doelstellingen. De cliënt krijgt toegang tot persoonsgerichte informatie, oefeningen, meetinstrumenten en e-consulting. Voor de therapeut biedt e-Vitality een manier om de voortgang te monitoren en op basis van uitkomsten het behandelplan voor de cliënt bij te stellen.

online-200x200Het Quantified Self Instituut van de Hanzehogeschool Groningen werkt samen met e-Vitality aan een feedback-loop, waarbij gebruikers dankzij sensortechnologie inzicht krijgen in hun bewegingspatroon. Dit verhoogt het bewustzijn van de cliënt en biedt de fysiotherapeut en oefentherapeut een extra mogelijkheid om online over de schouder van de cliënt mee te kijken naar veranderingen in leefstijl en gedrag in relatie tot het herstelproces en de te behalen doelstellingen.

Studenten van de opleiding Fysiotherapie van de Hanzehogeschool Groningen onderzoeken op dit moment in opdracht van het Quantified Self Instituut welke sensoren en apps op het gebied van bewegen en ontspanning het meest geschikt zijn voor de toepassingen die e-Vitality op het oog heeft. Er zijn heel veel apps beschikbaar, maar de vraag is of ze ook echt doen wat ze moeten doen, gemakkelijk in gebruik zijn en passen binnen het proces.

bron: Hanzehogeschool Groningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen