Kraamzorg-initiatief genomineerd voor prijs

Array

Het initiatief: ‘Kraamzorg, zo thuis mogelijk’ in het Maasziekenhuis Pantein is een van de genomineerden voor de Spirit of Planetree Award.
De Planetree Awards zijn bedoeld als stimulans voor zorgverleners om (vernieuwende) initiatieven in praktijk te brengen die een belangrijk positief verschil maken voor cliënten en medewerkers. Het initiatief ‘kraamzorg, zo thuis mogelijk’  in het Maasziekenhuis Pantein bestaat uit drie onderdelen. Alle onderdelen zijn gericht op het welbevinden van de pasgeborenen en hun families. Gezinsgerichte zorg, behoud van eigen regie van patiënt en familie en zoveel mogelijk aansluiten bij de thuissituatie zijn daarbij het uitgangspunt:

1. Verplaatste kraamzorg: in het Maasziekenhuis loopt een proef, waarbij ouders de acht dagen kraamzorg naar eigen keuze thuis en/of in het ziekenhuis kunnen inzetten. De proef is met name gericht op moeders die na de bevalling naar huis mogen, maar waarvan het kindje nog in het ziekenhuis moet blijven. In samenspraak met het gezin worden de kraamzorguren verdeeld over de ziekenhuissituatie en de thuissituatie. Op het moment dat het kindje naar huis mag, gaat diezelfde kraamverzorgende mee naar de thuissituatie. Kraamzorg Pantein, Groene Kruis Kraamzorg en PVG Bemiddelingsburo voor kraamzorg werken mee aan deze proef, die tot maart 2013 duurt. Het Maasziekenhuis Pantein is het enige ziekenhuis in de regio Nijmegen – Venray waar verplaatste kraamzorg wordt aangeboden.

2. Digitaal aangifte doen: na de geboorte van een kind moet er aangifte plaatsvinden bij de burgerlijke stand van de gemeente. Ouders hebben in het Maasziekenhuis Pantein de mogelijkheid om de aangifte van hun zoon of dochter via een digitale site rechtstreeks naar de afdeling Burgerzaken van de gemeente Boxmeer te sturen. De ambtenaar van de burgerlijke stand komt vervolgens diezelfde dag met de akte naar het ziekenhuis. Het tekenen van de geboorteakte gebeurt op de kraamsuite waar het gezin verblijft. Deze situatie is uniek; moeders maken deze procedure normaliter niet mee.

3. Uitbreiding Babywatch: de afdeling Kind van het Maasziekenhuis maakt al jaren gebruik van het systeem Babywatch. Dit is een systeem waarbij baby’s die in het ziekenhuis verblijven, door familieleden thuis bekeken kunnen worden. Via een link naar een speciale server worden de camerabeelden vanuit het ziekenhuis verstuurd naar een PC in de thuissituatie. Het Maasziekenhuis Pantein is een van de eerste ziekenhuizen waarbij deze gegevens nu ook opgeroepen kunnen worden op een GSM. Hierdoor kunnen ouders, maar ook opa’s en oma’s, overal en op ieder moment zien hoe het met het kindje in het ziekenhuis gaat. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Dada.

Zestien goede voorbeelden van mensgerichte zorg zijn genomineerd voor de felbegeerde Spirit of Planetree Award.  Op 21 maart a.s. worden de winnaars tijdens de Planetree conferentie 2013 in Nijkerk bekend gemaakt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen