Crowdfunding stimuleert verbetering farmaceutische zorg

Array

Het is zonde dat er niets gebeurt met veel goede ideeën om de farmaceutische zorg in Nederland te verbeteren. Honderden initiatieven worden per jaar ingediend bij bijvoorbeeld fondsen en goede doelen, maar afgekeurd omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil voorkomen dat deze ideeën in een la verdwijnen. Met het Farmafonds wil het IVM organisaties en particulieren mobiliseren om projecten met grote maatschappelijke waarde te sponsoren en zo helpen de farmaceutische zorg te verbeteren.

Op de website www.farmafonds.nl staan diverse initiatieven waarvoor financiële steun wordt gezocht. Particulieren en organisaties kunnen binnenkort ook zelf projectvoorstellen indienen. ‘Voorwaarde is dat het idee de farmaceutische zorg in Nederland moet bevorderen, van maatschappelijk nut is, geen commercieel doel dient, en dat aantoonbaar niet op andere wijzen financiering kan worden verkregen’, zegt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. ‘Nu zijn er na het afkeuren van een voorstel weinig mogelijkheden om een goed idee toch te laten uitvoeren. Wij willen met het Farmafonds de ultieme poging bieden om het toch voor elkaar te krijgen’.

geldGrote en kleine voorstellen
Het IVM zoekt bijvoorbeeld sponsors voor een onderzoek naar de rol van medicijngebruik bij het criminele feiten, en wil een meldpunt oprichten om ervaringen met generieke geneesmiddelen te verzamelen. Ook wil het instituut een landelijke gepersonaliseerde poster laten maken met de tien belangrijkste tips om goed en veilig medicijnen te gebruiken. ‘We nodigen iedereen uit om projectvoorstellen in te dienen’, zegt Coolen van Brakel. ‘Het kan gaan om een simpel en niet te duur idee zoals het maken van een of folder, maar ook om grote projecten. Voorstellen tot 100.000 euro kunnen worden voorgelegd aan ons.’


Inzichtelijk

Als het voorstel voldoet aan de criteria, dan wordt het op de website geplaatst. Particulieren en organisaties kunnen het project sponsoren dat zij het meest sympathiek vinden. Op de site wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel geld er is ingezameld en hoeveel geld er nog nodig is om het project daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Mocht het niet lukken om het benodigde budget bij elkaar te krijgen, dan wordt in overleg het budget toegevoegd aan een ander project. Volg het Farmafonds ook via Twitter: www.twitter.com/farmafonds of via Facebook.

Bron: IVM

Recente artikelen