Roken in Nederland toegenomen

Array

Het aantal rokers in Nederland is in 2012 weer toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste jaarcijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten, uitgevoerd onder zo’n 18.000 mensen. In 2012 rookte circa 26 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder.

In 2011 daalde het percentage rokers spectaculair van 27% naar ruim 25%. Deze daling viel samen met de invoering van de vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma’s vanuit de basiszorgverzekering. In 2012 groeide het aantal rokers naar nagenoeg 26%. Deze stijging is volledig toe te schrijven aan een stijging bij de vrouwen. En kijken we naar de laatste twee kwartalen van 2012, dan is het beeld nog somberder. In deze periode kruipt het percentage rokers in Nederland zelfs weer richting de 27%.

sigaretStoppen met rokenprogramma’s
Gelukkig zijn sinds januari van dit jaar stoppen-met-rokenprogramma’s weer volledig terug in het basispakket van de zorgverzekering. Gezondheidsorganisaties zoals het Longfonds, Hartstichting en KWF Kankerbestrijding drongen er bij de politiek op aan om deze weer op te nemen in de basisverzekering. Dat is gelukt.

Op weg naar een beter tabaksbeleid

Er zijn concrete plannen om de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar, gelijk met alcohol . En dit jaar is de accijns op tabak verhoogd. De meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een volledig rookvrije horeca en de Kamer heeft om een algehele aanscherping van het tabaksbeleid gevraagd. Ook heeft het kabinet toegezegd dat ze zich positief zal opstellen tegenover de Europese tabaksproductrichtlijn. Deze wil onder meer bepaalde smaakstoffen in de sigaret aan banden leggen en grotere waarschuwingen op sigarettenpakjes. Alle maatregelen samen is dit de eerste stap naar een gezond tabaksbeleid

Rookvrij Nederland
Het Longfonds is blij met deze stap en werkt samen met KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en STIVORO aan een gezond Nederland waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksrook. Vindt u roken ook iets van het verleden? Steun dan het Longfonds op weg naar een rookvrij Nederland.

Het Continu Onderzoek Rookgewoonten wordt uitgevoerd door TNS NIPO en is het grootste onderzoek naar het rookgedrag van Nederlanders van 15 jaar en ouder. Jaarlijks worden zo’n 18.000 respondenten ondervraagd over hun rookgedrag.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen