Organisatie van de Oncologische Zorg

Array

De organisatie van de oncologische zorg staat ter discussie. De behandeling van kanker is complex en ontwikkelt zich voortdurend.
Hoogstaande technologische innovaties maken behandelingen minder ingrijpend, maar zijn vaak wel duurder. Slimme organisatie geeft mogelijkheden voor supersnelle diagnostiek en korter verblijf in het ziekenhuis, maar stelt nieuwe eisen aan de nazorg. Innovatieve zorg vereist goede samenwerking, nu steeds vaker meer disciplines bij de behandeling betrokken worden. De behandeling vereist veel expertise van de behandelaars. Recent verscheen het SONCOS rapport met criteria voor ziekenhuizen om kanker te kunnen behandelen. De uitgangspunten van dit rapport worden ondersteund door behandelaars, zorgverzekeraars, inspectie en patiëntenorganisaties. Het is aannemelijk dat bepaalde behandelingen niet meer in alle ziekenhuizen kunnen plaatsvinden, maar slechts in een beperkt aantal gespecialiseerde oncologische behandelcentra.

Het congres ‘Organisatie van de Oncologische Zorg’ gaat in op deze moderne ontwikkelingen in de oncologische zorg. In het ochtendgedeelte worden de ontwikkelingen op macroniveau geschetst. Het congres start met een bijdrage van een
patiënt die aangeeft wat hij belangrijk vindt tijdens de behandeling van kanker. Daarna volgen inleidingen van toonaangevende professionals over verdeling en concentratie van de oncologische zorg, kansen door moderne informatietechnologie, vernieuwend personeelsbeleid, multidisciplinaire samenwerking en de visie van de inspectie.
In het middaggedeelte komen de uitdagingen voor de praktijk op microniveau aan bod in workshops over veranderingsmanagement, sneldiagnostiek, regionale samenwerking, casemanagement en ondersteunend EPD.

Het congres wordt afgesloten door Mathieu Weggeman met de ‘take home messages’ van het congres.

Kijk in de brochure voor het complete programma.

Inschrijving voor het congres is mogelijk via het online inschrijfformulier. Geïnteresseerd in deelname? Lees meer

Julius Centrum

Het Julius Centrum streeft naar een leidende rol in het verkrijgen en verspreiden van kennis op het gebied van Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde. Dit wordt bereikt door het verrichten van baanbrekend onderzoek binnen vier onderzoeksprogramma’s, door het aanbieden van een breed scala aan succesvolle onderwijsprogramma’s aan (bio) medische studenten, onderzoekers, clinici en andere professionals in de gezondheidszorg en door het leveren van academische eerstelijns gezondheidszorg.

Recente artikelen