Maartnummer populair-wetenschappelijk webmagazine KennisInZicht online

Array

Deze maand in KennisInZicht: over winterslaap in de operatiekamer, hoe de behandeling van ouderen met diabetes op maat gemaakt kan worden en kunnen diabetesmedicijnen helpen bij het bestrijden van kanker?

Diabetesmedicijnen tegen kanker
Kunnen diabetesmedicijnen ook helpen bij de behandeling van kanker? UMCG-oncoloog Hilde Jalving onderzoekt hoe suikerziekte en de medicijnen tegen diabetes invloed hebben op kanker. “Met onze kennis kunnen we hopelijk zowel diabetes als kanker straks beter behandelen.”

online-200x200Licht als medicijn in sombere dagen
“Iedereen snakt naar de lente”, zo lazen we eind februari in veel kranten. Ook de redactie van KennisInZicht verlangt naar zonneschijn. Bij mensen met een winterdepressie gaat het veel verder dan verlangen naar de lente. De herfst en winter hebben deze mensen depressief gemaakt. We vragen Ybe Meesters, hoofd van de polikliniek Winterdepressies van het Universitair Centrum Psychiatrie hoe dat komt.

“Laat teugels vieren bij oudere diabetespatiënt”
Sommige oudere diabetespatiënten schrokken van de publiciteit rondom zijn proefschrift in februari. Dr. Hans van Hateren, in het UMCG in opleiding tot huisarts, stelde dat hun behandeling minder streng kan. Wil hij ouderen een optimale behandeling ontzeggen? “Nee, integendeel: de nu gehanteerde richtlijnen sluiten niet goed aan op de behoeften van de 75-plussers.”

Winterslaap in de operatiekamer
Wat moet een arts tussen de hamsters? UMCG-onderzoeker en arts Hjalmar Bouma bracht een deel van zijn onderzoek door tussen de hamsters. Hij wilde van ze leren hoe ze in winterslaap komen. Mogelijk kan met die kennis een mens ook voor korte tijd in winterslaap worden gebracht om hem zo veiliger te kunnen opereren.

Seksualiteit en ziekte
Een ernstige ziekte heeft vaak een enorme impact op het seksuele leven van een patiënt. Seksuele verlangens verdwijnen, de patiënt heeft moeite om opgewonden te raken en mannen kunnen soms geen erectie meer krijgen. In het UMCG wordt al meer dan dertig jaar onderzoek gedaan naar ziekte, handicap en seks. Meestal is er veel meer mogelijk dan de patiënt en zijn of haar partner denken.

Hersenen verleren het kijken niet
Als het netvlies veroudert en iemand slechtziend wordt, heeft dat nauwelijks invloed op het deel van de hersenen dat de signalen van het netvlies verwerkt. Dat concludeert UMCG-onderzoeker Koen Haak. Goed nieuws, want er wordt hard gewerkt aan technieken om de functie van het netvlies te herstellen. En dan wil je natuurlijk niet dat de hersenen inmiddels ‘verleerd’ zijn om te kijken.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen