Martini Ziekenhuis introduceert ‘natuurlijke keizersnede’

Als eerste ziekenhuis in het Noorden introduceert het Martini Ziekenhuis de ‘natuurlijke keizersnede’. Daarbij kan de moeder haar kind geboren zien worden en krijgt ze haar baby direct na de geboorte bij haar op de borst. Dit eerste huidcontact is allereerst voor ouders een zeer prettige ervaring en van belang voor de hechting en het op gang brengen van de borstvoeding. Dit gebeurt nu standaard bij elke geplande keizersnede in het Martini.

Bij een keizersnede was het gebruikelijk dat de baby eerst onderzocht werd door een kinderarts voordat het naar de moeder ging. Nu is de kinderarts nog steeds aanwezig bij de keizersnede, maar als alles ongecompliceerd verloopt, onderzoekt hij of zij de baby een uur later in aanwezigheid van moeder en partner. Zo wordt nu zo veel mogelijk de gang van zaken rondom een ‘normale’ bevalling benaderd. Niet alleen de rol van de kinderarts is anders: bij een ‘natuurlijke keizersnede’ begeleidt de gynaecoloog het kind langzaam uit de baarmoeder, waardoor de longen van de baby zich beter kunnen ontplooien. En laat de anesthesioloog vlak voordat het zover is, het operatiedoek iets zakken zodat moeder en partner hun kind geboren kunnen zien worden. Daarna komt het kind direct bij moeder op de borst, zodat zij kan genieten van dat eerste unieke moment en huid op huid contact met haar baby.

werk overleg mensenZo natuurlijk mogelijk in een operatiekamer
‘Het klinkt simpel en vanzelfsprekend’, zegt Fleurisca Korteweg, gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis. ‘Maar de praktijk was toch anders. Je bent tenslotte in een niet-natuurlijke omgeving waar je te maken hebt met zaken als patiëntveiligheid, steriliteit en protocollen. Om dit toch mogelijk te maken, hebben we intensief overleg gehad met het team rondom de keizersnede: de kinderartsen, anesthesiologen, verpleegkundigen en operatiemedewerkers. Dan heb je het onder andere over praktische zaken zoals bewaking van de moeder tijdens de keizersnede en de plakkers die de moederlijke hartslag moeten registreren, die nu op de rug van de moeder geplakt worden en niet op haar borst. Zo kan er optimaal huid op huid contact plaatsvinden.’

Initiatief van ouders zelf
Aanjagers van deze ontwikkeling in het Martini zijn Jochem van Woerden en Anne-Lies van der Baan. Hun zoon moest geboren worden met een keizersnede. ‘’We wilden heel graag direct huid op huid contact met ons kindje, net zoals bij een ‘normale’ bevalling. We wilden hem ook graag geboren zien worden. We hoopten dat dit zou bijdragen aan het eerste contact, voor ons en voor Max. Toen we vroegen of dit mogelijk was heeft iedereen zijn best gedaan dat voor ons mogelijk te maken. De anesthesioloog merkte op dat het zo’n relaxed kereltje was, heel rustig, op de buik van z’n moeder. We vonden het heel fijn dat hij gewoon bij ons mocht blijven waardoor de eerste uren ook al heel bijzonder waren. Max is nog steeds een relaxed kereltje.’ Korteweg vult aan: ‘De geboorte van Max was voor ons ook een bijzondere ervaring. We waren zo enthousiast hierover met het team dat we deze ervaring inmiddels voor iedereen mogelijk hebben gemaakt’.

bron: MZH

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen