Philips krijgt goedkeuring Amerikaanse FDA voor nieuwe medische vinding voor hartingrepen EchoNavigator

Nieuw systeem voor live beeldsturing bij operaties aan structurele hartziekten
·      Wereldwijde* introductie van innovatief beeldsturingsssysteem voor operaties aan structurele hartaandoeningen zonder dat openhartchirurgie noodzakelijk is
·      De eerste technologie die een nieuwe dimensie toevoegt aan interventionele beeldvorming door live röntgen- en 3D-echografiebeelden te combineren

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) heeft vandaag bekendgemaakt dat de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) toestemming heeft geven voor de innovatieve EchoNavigator, een systeem dat interventionele cardiologen en hartchirurgen via live beeldsturing helpt bij minimaal invasieve operaties aan structurele hartaandoeningen. Nu Philips, na de CE-markering, ook goedkeuring in het kader van artikel 510(k) van de Amerikaanse Food, Drug and Cosmetic Act in de wacht heeft gesleept, kan de EchoNavigator wereldwijd* worden geïntroduceerd. De eerste systemen zijn al geplaatst in Europa en de VS.

hartspier Philips EchoNavigator is ontwikkeld in antwoord op de duidelijke opwaartse trend in het gebruik van zowel röntgen beeldvorming als 3D echografiebeeldvorming van het hart (ook wel echocardiografie genoemd) tijdens de behandeling van structurele hartziekten – een gebied binnen de interventionele cardiologie dat met 40% per jaar groeit. Tijdens dit soort ingrepen geeft echografie een essentieel beeld van de anatomie van het zachte hartweefsel, terwijl de röntgenbeelden de hartimplantaten goed kunnen visualiseren.

In samenwerking met partnerziekenhuizen in Europa en de VS heeft Philips EchoNavigator ontwikkeld om de specifieke uitdagingen aan te gaan wanneer beide beeldvormingstechnieken gelijkertijd worden ingezet. Om de hartstructuren nauwkeurig te herkennen op dit soort medische beelden, is jarenlange opleiding en ervaring nodig. Toch kan het gebruik en de interpretatie van beide beeldvormingstechnieken tijdens de ingrepen lastig zijn, met name bij het manipuleren en sturen van de katheters waar de implantaten aan zijn bevestigd. Tijdens het kritieke moment van de ingreep is bovendien bekend dat de communicatie tussen de interventionele cardioloog of hartchirurg die de katheters stuurt en de echocardiograaf die de 3D-echografie-apparatuur bedient, bijzonder cruciaal is.

“Samen met Philips zijn we op zoek gegaan naar een manier om twee aparte medische beeldvormingstechnieken samen te brengen die duidelijke visuele sturing mogelijk maakt”, aldus professor John Carroll MD, interventioneel cardioloog aan het University of Colorado Hospital in Denver (VS). “De EchoNavigator is het eerste systeem dat ons in staat stelt om gelijktijdig röntgen- en live 3D-echografiebeelden te gebruiken om katheters te navigeren en om implantaten op de juiste plek in het hart te positioneren, waardoor dit soort behandelingen een stuk minder ingewikkeld wordt.”

EchoNavigator van Philips stelt medici in staat om ingrepen efficiënter uit te voeren door röntgen- en 3D-echografiebeelden intelligent in één intuïtief en interactief overzicht te integreren, en door gebruiksvriendelijke systeemnavigatie en betere communicatie tussen de leden van het uitvoerende multidisciplinaire team mogelijk te maken. Zodoende is de EchoNavigator ontworpen om kostbare tijd te besparen en de zorg voor de patiënt te helpen verbeteren.

“We hebben geleerd dat er in het ideale geval twee live beeldvormingstechnieken nodig zijn om hartreparaties via katheters uit te voeren, en dat er een multidisciplinair team nodig is om deze ingreep uit te voeren”, aldus professor Roberto Corti MD, interventioneel cardioloog aan de universiteit van Zürich (Zwitserland). “Dat maakt dit soort ingrepen een stuk ingewikkelder. De ontwikkeling van een meer geraffineerde beeldvormingstechnologie zoals de EchoNavigator zal ons zeker meer begrip opleveren van de complexe structuren van het hart en de reparatie ervan.”

“Als pioneer en marktleider op het gebied van interventionele cardiologie hebben we samengewerkt met onze partners om voorop te lopen met baanbrekende oplossingen zoals onze live 3D echografie technologie en onlangs onze HeartNavigator”, stelt Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “De EchoNavigator onderstreept opnieuw onze inzet om de gezondheidszorg te transformeren door de introductie van de beste innovaties die minimaal invasieve ingrepen mogelijk maken.”

“In het opkomende gebied van minimaal invasieve interventies van complexe structurele hartziekten zal het samenbrengen van de informatie van beeldvormingstechnologieën van onschatbare waarde zijn voor interventioneel cardiologen, en op zijn beurt voor patiënten. Dit is nu mogelijk geworden met EchoNavigator,” aldus dr. Carlos Ruiz , MD, directeur van de structuurfondsen en het Aangeboren hartziekte programma, afdeling interventionele cardiologie in het Lenox Hill Hospital, New York (VS).

Philips biedt een uitgebreid portfolio met hybride operatiekamer- en beeldvormingsoplossingen die soepel kunnen worden gecombineerd met geavanceerde interventionele tools. In 2011 introduceerde Philips HeartNavigator, een oplossing voor procedure planning en beeldgeleiding geoptimaliseerd voor minimaal invasieve vervanging van de aorta hartklep. De EchoNavigator combineert de kracht van Philips op het gebied van interventionele röntgenbeeldvorming en echografie, tezamen met zijn kracht op het gebied van klinische IT oplossingen. Philips was in 2007 de eerste ter wereld die live 3D TEE-technologie introduceerde, op zijn iU33 echografiesysteem.

Afgelopen jaar introduceerde Philips zijn CX50 xMATRIX – het eerste compacte draagbare echografiesysteem ter wereld dat gebruik maakt van Philips’ eigen live 3D TEE-technologie.

De EchoNavigator van Philips is van 9 t/m 11 maart te zien op AAC.13, de 62e jaarlijkse conferentie van het ACC (American College of Cardiology) in San Francisco, Californië (VS). Bezoek de Philips-stand op ACC.13: #S1009.

Meer informatie en fotomateriaal: www.philips.nl/nieuwscentrum

bron: Kon. Philips