Zet uw werkbegeleiders in het zonnetje

De begeleiding van stages en leerwerkplaatsen is van groot belang voor het leerproces van de leerling en voor de zorgaanbieder. Intensievere begeleiding, het eerder signaleren van problemen en voorkomen van uitval zijn noodzakelijk.

Om werkbegeleiding meer op de voorgrond te krijgen heeft de werkgroep Verbeteren werkklimaat een implementatieplan opgesteld. Een van de acties uit het implementatieplan is het verzoek aan zorginstellingen om tijdens de week van zorg en welzijn de werkbegeleiders eens in het zonnetje te zetten. Hierbij wil de werkgroep dan ook `de dag van de werkbegeleider’ in het leven roepen. Het advies vanuit de werkgroep is om tijdens de week van de zorg een dag van de werkbegeleider in te plannen. Hoe deze dag ingevuld wordt kan per instelling verschillen. Wel staat voorop dat de waardering voor de inzet van de werkbegeleiders uitgelicht moet worden. Een manier om deze waardering te laten blijken is met het product dat de werkgroep heeft ontwikkeld.

samenwerkenDe werkgroep Verbeteren werkklimaat is ontstaan vanuit de Bestuursambitie langdurige ouderenzorg, waarin Gemeente, Achmea, Cliëntenbelang Amsterdam en SIGRA samenwerken aan een structurele verbetering van de langdurige zorg voor ouderen in Amsterdam. Hieruit is een opleidingsambitie ontstaan, waarin een groot aantal actiepunten zijn benoemd. Een van deze actiepunten is `Goede stage- en leerwerkbegeleiding’. Voordat een leerling binnenkomt, dient het werkproces op afdelingsniveau hiervoor beter te zijn toegerust. Hierbij is het noodzakelijk dat het duidelijk is wie, welke taken heeft met de daarbij horende verwachtingspatronen en verantwoordelijkheden. Dit geldt voor zowel de opleidingsinstituten, de zorginstellingen, en de leerlingen en stagiaires.

De werkgroep is aan de slag gegaan met het schrijven van het competentieprofiel van de werkbegeleider. Dit document is inmiddels herschreven en aangepast aan de hand van de input vanuit de expertmeeting voor werkbegeleiders, die SIGRA op 30 oktober 2012 organiseerde, op initiatief van het SIGRA Care Overleg. Uit deze expertmeeting kwamen de benodigde competenties die staan beschreven naar voren en ook kwam naar voren dat werkbegeleiding zeker niet op de eerste plaats komt binnen de verschillende zorgorganisaties. Daarom dit initiatief.

bron: Sigra

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen