Ziekenhuis leert duizenden scholieren reanimeren met automatische defibrillator

Array

Reanimatie-trainers van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen gaan duizenden scholieren van groep 7 en 8 leren hoe ze een Automatische Externe Defibrillator (AED) moeten gebruiken. ‘Als kinderen al vroeg begrijpen wat een hartstilstand is en dat je door in actie te komen iemands leven kunt redden, vinden ze het niet meer eng.’ Basisscholen in en rond Nijmegen reageren positief op het plan. Op 29 mei doen 2000 kinderen in het stadion van NEC mee aan The largest AED training-session in the World.

Kinderarts-neonatoloog René Verlaak en reanimatiecoördinator Annemarie Willems van het CWZ trainen al jaren zorgprofessionals in het reanimeren van kinderen. Hoe ga je te werk bij pasgeborenen en hoe bij adolescenten: het wordt allemaal geoefend. Tegenwoordig neemt de bekende Automatische Externe Defibrillator tijdens de les een belangrijke plaats in. Het apparaat dat meer en meer is te vinden op straathoeken, in winkels en bij sportclubs, biedt sowieso nieuwe perspectieven, vinden Verlaak en Willems. Ze zijn ervan overtuigd dat ook kinderen in de bovenbouw (groep 7 en 8) van het basisonderwijs zich de reanimatietechniek met een AED eigen kunnen maken. ‘Als ze al vroeg kennismaken met AED’s en met Basic Life Support (BLS), verandert hun houding. Een hartstilstand is dan niet meer iets dat vreemd en ‘eng’ is, maar iets waar je voor in actie kunt komen. Waardoor je iemands leven kunt redden’, vertelt Verlaak. Willems: ‘Jong geleerd is oud gedaan. We denken dat het trainen van kinderen ertoe leidt dat er op den duur minder mensen sterven door een hartstilstand. We gaan de komende jaren met steun van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoeken of onze hypothese klopt.’

schoolkinderen-groep-7AED Record Day
Het enthousiasme vanuit de basisscholen in Nijmegen en omstreken is groot: ze doen nagenoeg allemaal mee. Afgelopen week werd proefgedraaid op twee scholen (De Hazesprong en NSV2). Voor de korte termijn, dit jaar, is de doelstelling minimaal 2000 leerlingen in Nijmegen te trainen. Het moeten er uiteindelijk zeker 10.000 worden.

Om aandacht voor het project te vragen, is een groot evenement bedacht: de AED Record Day. In de ochtend van 29 mei 2013 zullen in het Goffertstadion van NEC minimaal 2000 leerlingen tegelijk worden getraind, goed voor een plek in het Guinness Book of Records (‘The largest AED training-session in the World’).

Reanimatieraad
Het project valt toevallig samen met een signaal dat de Trebuchet MS; Nederlandse Reanimatieraad deze week afgaf: in Nederland hangen naar schatting 40.000 tot 50.000 AED’s, maar er zijn te weinig mensen die de apparatuur kunnen gebruiken. Als de AED snel en goed wordt ingezet, stijgt de overlevingskans na een hartinfarct van 18 procent (als er alleen een ambulance komt) naar 48 procent.

bron: CWZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen