Bijzondere corona promotie hartritmestoornissen

De corona (promotiecommissie) van promovendus Daniel Johnson, die vrijdag 8 maart 2013 zijn proefschrift aan de Universiteit Maastricht verdedigt, kent een bijzondere samenstelling. Vier van de leden waren in het verleden elkaars (co-)promotor en samen zijn ze nu betrokken bij deze ‘vijfde generatie promovendus’, zoals ze het zelf noemen. Alle promoties gingen over hartritmestoornissen.

Torsades de Pointes
Het proefschrift Enhanced Prediction and Prevention of Drug-Induced Torsades de Pointes gaat over hartritmestoornissen die optreden als onbedoelde bijwerking van bepaalde medicijnen. Torsades de Pointes (TdP) is zo’n hartritmestoornis en deze kan dodelijk zijn. Bij de ontwikkeling van medicijnen is vaak niet meteen duidelijk welke farmaceutische stoffen ernstige bijwerkingen veroorzaken.

promotie1-200x185Uitdagingen
“Weten welke stofjes TdP ritmestoornissen veroorzaken, is een van de belangrijkste uitdagingen voor de cardiale veiligheidsfarmacoloog”, stelt Johnson in zijn proefschrift. Met zijn promotieresultaten heeft hij het mechanistische begrip van TdP vergroot, waardoor het optreden van deze potentieel dodelijke hartritmestoornis beter kan worden voorspeld.

Hein Wellens
De promotor van Johnson is prof. dr. Harry Crijns en een van de co-promotores is dr. Paul Volders. Hij promoveerde in 1999 en had prof. dr. Marc Vos als co-promotor. Vos promoveerde in 1989, met prof. dr. Anton Gorgels als co-promotor. Gorgels promoveerde in 1985 en zijn promotor was (inmiddels emeritus) prof. dr. Hein Wellens. De laatste was overigens eveneens de promotor van de heren Vos en Volders. De promotie van Johnson verenigt deze vijf opeenvolgende generatie cardiologen/hartonderzoekers; een memorabel moment.
(Persbericht Universiteit Maastricht)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen