Consument laten het maken pijnlijke keuzes in de zorg liefst over aan patiëntenorganisaties

Array

De Nederlandse consument kan zelf, als het gaat om bezuinigingen in de gezondheidszorg, moeilijk een pijnlijke keuze maken. Als het alleen aan de burger zou liggen dan wil men (56%) ongezond gedrag straffen (zoals roken, te veel drinken en eten). Dit is de vorm van bezuinigen met het meeste draagvlak, die voor velen niet `pijnlijk’ is omdat de meeste Nederlanders ervan uitgaan dat hun eigen gedrag redelijk gezond is. Ze zijn niet erg geporteerd van pijnlijke bezuinigingen zoals vermindering van het aantal voorzieningen in het basispakket. Dit is een interessant omdat minister Schippers van VWS eerder meldde (tv-programma Buitenhof van 10 februari) dat patiënten en dokters mogen meepraten over de bezuinigingen in het basispakket.

Ook andere pijnlijke maatregelen als betalen voor de huisarts, het invoeren van hogere eigen bijdragen of betalen voor een verblijf in het ziekenhuis wijst de patiënt meestal af. Mensen met een hoger inkomen (meer dan 2x modaal) voelen echter aanzienlijk meer voor pijnlijke maatregelen (zoals het beperken van het basispakket of extra betalen voor de huisarts) dan mensen met lagere inkomens.De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd op 6 maart tijdens het 13de Clingendael European Health Forum in Den Haag (zie ook www.amchampc.org).

bezuinigen-200x181De beste manier van het bezuinigen op Beneden Modaal 1-2 keer Meer dan 2 totaal
de gezondheidszorg modaal modaal keer modaal
% % % % %
Ongezond gedrag bestraffen 53 57 59 51 56
Minder behandelingen in het basispakket 18 19 21 26 20
Laten betalen voor huisarts 11 16 20 29 17
Hogere eigen bijdragen 9 15 19 16 14
Laten betalen voor verblijf in 5 5 8 9 6
ziekenhuis
Korten op ouderenzorg 2 3 3 8 4

De burger heeft veel vertrouwen in patiëntenorganisaties, gevolgd door artsenorganisaties als het gaat om bezuinigingen in de zorg. Beide krijgen de voorkeur boven de minister van volksgezondheid zelf. Het zijn vooral de lagere inkomensklassen die aan deze organisaties de voorkeur geven;
hogere inkomens vinden dat de keuze op de eerste plaats bij de minister moet liggen.

Over bezuinigingen moeten beslist Beneden Modaal 1-2 keer Meer dan 2 totaal
worden door modaal modaal keer modaal
% % % % %
patiëntenorganisaties 33 32 27 22 29
artsenorganisaties 21 31 24 21 26
De minister van VWS 19 17 22 33 20
Zorgverzekeraars 8 7 7 4 6
Consumentenbond 10 3 6 1 6
Wetenschappers 3 3 8 5 6

Het parlement 3 1 4 13 3

Opvallend is het grote verschil tussen de score voor patiëntenorganisaties en die van het parlement. Blijkbaar voelen Nederlanders zich door patientenorganisaties beter vertegenwoordigd dan door de gekozen volksvertegenwoordiging.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen