Behandeling van ernstige osteoporose voor mannen vanaf 1 maart 2013 vergoed

Array

Behandeling van ernstige osteoporose met een verhoogd risico op botbreuken nu ook volledig vergoed voor mannen vanaf 1 maart 2013
Houten, 06 maart 2013 – Eli Lilly Nederland is verheugd dat vanaf heden ook mannen met osteoporose een behandeling met Forsteo®, stofnaam teriparatide, onder bepaalde voorwaarden volledig vergoed krijgen. Teriparatide wordt in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) opgenomen, uitsluitend voor de behandeling van ernstige osteoporose, gedurende een periode van maximaal 24 maanden voor:

a. Een verzekerde postmenopauzale vrouw die:
1. Ondanks behandeling met raloxifeen, bazedoxifen of strontium ranelaat na twee wervelfracturen opnieuw één of meerdere fracturen heeft gekregen, of
2. raloxifeen, bazedoxifen of strontium ranelaat niet kan gebruiken.
b. Voor een verzekerde man met verhoogd risico op botbreuken die:
1. Ondanks behandeling met bisfosfonaten of strontium ranelaat na twee wervelfracturen opnieuw één of meerdere fracturen heeft gekregen, of
2. bisfosfonaten en strontiumranelaat niet kan gebruiken.

OsteoporoseEmeritus-Hoogleraar Prof. C. Netelenbos, internist-endocrinoloog, VUmc, Amsterdam: “Dat is goed nieuws voor een aantal mannen met ernstige osteoporose. Het gaat hierbij vooral om mannen met meerdere wervelinzakkingen die onvoldoende behandeld kunnen worden. Nadat de vergoeding voor vrouwen nu al een aantal jaren een feit is, is dat nu ook het geval voor mannen. De behandeling met teriparatide vindt plaats middels onderhuidse injecties die leiden tot nieuwe botvorming en pijnvermindering. De kans op nieuwe wervelbreuken en andere breuken, behalve die van de heup, wordt effectief verkleind”.

Waarnemend voorzitter van de Osteoporose Vereniging, Harry van den Broek: “Men denkt vaak dat osteoporose een vrouwenziekte is, maar het treft ook steeds meer mannen. Een goede zaak dat nu ook voor mannen met ernstige osteoporose deze behandeloptie vergoed gaat worden. We zijn van mening dat indien een behandelaar in overleg met de patiënt de passende behandeling heeft bepaald, alle geregistreerde medicatie toegankelijk en bereikbaar moet zijn voor de mensen met osteoporose. Het is in het belang van de patiënt dat hij/zij, voorafgaand aan de keuze, een overzicht heeft van alle mogelijkheden op het gebied van medicatie. De patiënt kan dan, in samenspraak met de arts, tot een bewuste keuze komen ten aanzien van de behandeling van osteoporose”.

Over ernstige osteoporose
Osteoporose is een chronische aandoening aan het skelet die voornamelijk voorkomt bij ouderen. De botsterkte van patiënten met osteoporose is verminderd door een lagere botdichtheid en verslechtering van de microarchitectuur van het bot. Het gevolg is een grotere kans op een botbreuk1. Naast een verlaagde botdichtheid zijn er meerdere factoren die het risico op een botbreuk kunnen vergroten. Voorbeelden zijn een hogere leeftijd, een laag lichaamsgewicht, een fractuur na het 50ste levensjaar of vallen. Ook kunnen bepaalde ziekten of medicijnen een negatieve invloed hebben op het bot1.

Een lichte val of het optillen van iets zwaars kan al leiden tot een botbreuk bij deze patiënten, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat fracturen een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven en sommige fracturen verhogen zelfs de mortaliteit2,3. De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn de polsbreuk, een gebroken heup en inzakkingen van de wervel4. Vaak wordt osteoporose gezien als uitsluitend een ‘vrouwenziekte’. Echter ook mannen kunnen osteoporose krijgen. De internationale federatie voor osteoporose (IOF) geeft aan dat 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen boven de 50 jaar een bot breekt als gevolg van osteoporose5.

Er zijn verschillende behandelopties met medicijnen beschikbaar voor osteoporose. Het belangrijkste doel van de behandeling is het voorkomen van een volgende fractuur. Echter toch zal een deel van de patiënten opnieuw één of meerdere fracturen oplopen wat invaliderende effecten en (rug)pijn tot gevolg heeft6. Bij deze ernstige osteoporose kan de arts besluiten voor een andere medicinale behandeloptie te kiezen.

Over teriparatide7
FORSTEO ®, de werkzame stof heet teriparatide, is een geneesmiddel voor de behandeling van osteoporose (botontkalking) bij postmenopauzale vrouwen en bij mannen met een verhoogd risico op botbreuken. Ook wordt Forsteo gebruikt voor de behandeling van botontkalking veroorzaakt door langdurig glucocorticoïden gebruik bij vrouwen en mannen met een verhoogd risico op botbreuken. Teriparatide wordt toegediend door middel van een voorgevulde injectiepen. De dosering is éénmaaldaags een subcutane injectie in dijbeen of buik. De maximale totale behandelduur is 24 maanden.

Over Eli Lilly en Company
Lilly, een toonaangevend innovatief farmaceutisch bedrijf, werkt continue aan de ontwikkeling van geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit om langer, gezonder en actiever te leven. Dit gebeurt door middel van eigen onderzoek in de wereldwijde laboratoria en samenwerking met vooraanstaande wetenschappelijke organisaties. Lilly voorziet in antwoorden – door middel van geneesmiddelen en kennisoverdracht – op vragen over kwaliteit van leven en over genezing en biedt oplossingen voor medische problemen. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Indianapolis, Indiana, VS. Website www.lilly.com. Website Lilly Nederland: www.lilly.nl.

Bron: Eli Lilly

Recente artikelen