Nieuwe behandelmethode cardiologie na baanbrekend onderzoek

aspirine aspirineOnderzoek geleid door Willem Dewilde van het TweeSteden ziekenhuis
Mensen met hartritmestoornissen krijgen bloedverdunners voorgeschreven. Als deze patiënten gedotterd moeten worden, hebben ze extra bloedverdunners nodig (zoals aspirine en clopidogrel). Bij mensen die beide nodig hebben, kan dit bloedingsproblemen veroorzaken. Dankzij dit eerste onderzoek naar de veiligheid van het weglaten van aspirine bij dit soort patiënten, is het taboe doorbroken. Aspirine hoeft niet gebruikt te worden bij het dotteren van deze categorie patiënten.

Het onderzoek heet de WOEST studie en staat voor: What is the Optimal antiplatElet and anticoagulant therapy in patients with oral anticoagulation and coronary StenTing (WOEST). Het belangrijkste resultaat uit het onderzoek is dat bij het weglaten van aspirine de kans op bloedingen minder dan de helft is, terwijl er niet meer hartinfarcten optraden. Willem Dewilde, cardioloog bij het TweeSteden ziekenhuis, is hoofdonderzoeker geweest van het onderzoek waar hij, samen met 15 andere ziekenhuizen, vijf jaar aan heeft gewerkt. Hij sprak hierover op het toonaangevend European Society of Cardiology in München (Wereld Cardiologie Congres) en onlangs werd het onderzoek ook gepubliceerd in het prestigieuze medische tijdschrift De Lancet.

De nieuwe behandelmethode is per direct toegepast in het TweeSteden ziekenhuis, maar ook in St. Antonius (Nieuwegein), OLVG en AMC (Amsterdam), UMCG (Groningen), Maasstad (Rotterdam), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), Amphia (Breda), Isalia (Zwolle), MCA (Alkmaar) en in België (Leuven, Genk, Gent, Antwerpen en Aalst).

Recente artikelen