Promotie: Mechanisme achter ileus ontrafeld

Array

maag-darm-lever-200x200De afgifte van weefselschade-mediatoren, stoffen die vrijkomen bij een afweerreactie, en ontstekingseiwitten in de bloedbaan dragen bij aan de ernst van postoperatieve ileus. Ileus is een episode van verminderde samentrekking van het maag-darmstelsel na een buikoperatie. Sjoerd van Bree zocht in zijn studie naar de mechanismen achter postoperatieve ileus en ontwikkelde nieuwe strategieen om in te grijpen in de postoperatieve ontstekingen.

Momenteel wordt manipulatie van de darmen bij knaagdieren vaak gebruikt als model voor postoperatieve ileus. Om nieuwe medicijnen op een betrouwbare manier te bestuderen, ontwikkelde Van Bree een techniek om de darmen op een meer gecontroleerde manier te manipuleren. Daarbij kwam hij op het spoor van de stoffen die bijdragen aan ileus.

Van Bree vond dat remming van het enzym Syk de ontstekingsreactie in de darm vermindert en daarmee postoperatieve ileus voorkomt. In de kliniek kwam hij er met behulp van beeldvormend onderzoek achter dat een kijkoperatie gecombineerd met snelle zorg, leidt tot het snelste herstel van het maag-darm kanaal na een buikoperatie. Tevens ontdekte hij dat de gecombineerde klinische uitkomstmaat `tolerantie van vast voedsel en het hebben van ontlasting’ het beste klinische teken is van herstel van de darm en aangeeft of een patient klaar is voor ontslag uit het ziekenhuis.

Dhr. S.H.M. van Bree: Postoperative ileus: Pathophysiology & Treatment Strategies. Promotor is dhr. prof. dr. G.E.E. Boeckxstaens. Co-promotor is mw. dr. C. Cailotto.

15 mrt 2013 14:00
Mechanisme achter ileus ontrafeld
Geneeskunde
Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam T +31 (0)20 525 2362
Deelname
Toegang vrij
Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen