Promotie: nieuwe maat voor snel werkende schildklier

schildklierDe concentratie van bepaalde antistoffen in het bloed (TBII) is een maat voor de ernst van een te snel werkende schildklier. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek van Xander Vos. Vos deed een studie naar de invloed van bepaalde genen en omgevingsfactoren op de ernst en het klinisch beloop van Graves’ hyperthyreoidie (GH).

GH is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier aangezet wordt tot overmatige productie van schildklierhormonen. Vos toont aan dat Graves-patienten die uit families komen waar veel auto-immuunziekten van de schildklier voorkomen met een hoge familiaire belasting voor auto-immuun schildklierziekten, de ziekte op eerdere leeftijd ontwikkelen. De invloed van genetische factoren lijkt groter te zijn bij mannen dan bij vrouwen. Hierbij is de invloed van omgevingsfactoren kleiner bij patienten met een grotere genetische vatbaarheid voor GH.Vos ontwikkelde ook een model dat de kans op terugkeer van de ziekte voor het begin van de behandeling berekent. Dit model kan relevant zijn voor de behandeling van nieuwe patienten met GH.

Dhr. X.G. Vos: Genes and Environment in Graves’ Hyperthyroidism: a Prospective Cohort Study. Promotoren zijn dhr. prof. dr. W.M. Wiersinga en dhr. prof. dr. J.G.P. Tijssen.

19 mrt 2013
10:00
Nieuwe maat voor snel werkende schildklier
Geneeskunde
Promotie
Locatie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam T +31 (0)20 525 2362
Deelname
Toegang vrij
Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen