Goede conditie verbetert lopen prothese

Array

klikprotheseDe conditie van mensen die lopen met een beenprothese is slechter dan die van mensen die niet geamputeerd zijn. Dit geldt vooral voor die mensen die een beenamputatie hebben ondergaan door vaatlijden. Voor deze mensen is lopen een inspannende activiteit, het vergt veel van hun conditie. Promovenda Daphne Wezenberg toont met een modelstudie aan dat een relatief kleine verbetering in de fysieke conditie al kan leiden tot duidelijke verbeteringen in de loopvaardigheid.

Het ondergaan van een beenamputatie is een drastische chirurgische ingreep, die grote gevolgen heeft voor het functioneren. Mensen, die na een amputatie in staat zijn om te lopen met een prothese, zijn functioneel onafhankelijker en hebben een hogere kwaliteit van leven dan mensen die in een rolstoel belanden. Oudere mensen die een amputatie ondergaan door vaatlijden hebben de meeste problemen in het herwinnen dan wel behouden van de loopvaardigheid. Wezenberg geeft inzicht in een aantal belangrijke factoren die van invloed zijn in het herwinnen en behouden van de loopvaardigheid na een beenamputatie. Zij keek zowel naar de fysieke capaciteiten van de mensen die moeten lopen met een beenprothese als naar de belasting van het lopen met een beenprothese.

De conditie van de mensen die een amputatie hebben ondergaan door vaatlijden is 30% lager dan die van mensen die door een ongeval een deel van het been missen. Daarnaast kost het lopen met een beenprothese ook meer energie. Wezenberg laat zien dat de mechanische energie lager is bij een prothesevoet met een adequaat getimede afzetkracht en een goede afwikkeling. Opmerkelijk was haar bevinding dat hoewel een optimale prothese de mechanische energie verlaagt, het totale energieverbruik niet minder wordt. Met andere woorden het lopen voelt nog even vermoeiend. Als mogelijke verklaring laat ze zien dat de energetische kosten voor het handhaven van de balans mogelijk de positieve effecten van een optimale prothese teniet doen.

Voor de revalidatie is het belangrijk dat conditietraining (training van het hart, de longen en het daarbij horende circulatiesysteem) en training ter bevordering van de balans belangrijk zijn voor het verbeteren van de loopvaardigheid. Om die reden zouden beide trainingen dan ook een geïntegreerd onderdeel van de revalidatie moeten zijn.

  • Startdatum19-03-2013
  • Tijd11.45
  • LocatieAula
  • TitelOptimizing Prosthetic Gait. Balancing capacity and load
  • SprekerD. Wezenberg
  • Promotorprof.dr. A. de Haan prof.dr. L.H.V. van der Woude dr. H. Houdijk
  • OnderdeelFaculteit der Bewegingswetenschappen
  • WetenschapsgebiedBewegingswetenschappen
  • EvenementtypePromotie

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen