Verpleegkundige zorg in de follow-up na kanker

Array

verpleegkundigeDe behandeling voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied is ingrijpend. Vaak zijn er veel gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. De draad weer oppakken na de behandeling, is voor patienten geen makkelijke taak. De zorg na kankerbehandeling is bedoeld om patienten hierin te ondersteunen. Jacqueline de Leeuw onderzocht in haar promotieonderzoek wat en hoe verpleegkundige zorg in de follow-up periode kan bijdragen aan het herstel na een behandeling voor hoofd-halskanker.

Naast de medische routinecontroles werden in het eerste jaar na kankerbehandeling verpleegkundige follow-up-spreekuren georganiseerd. Uit dit onderzoek blijkt dat deze zorg veilig, verantwoord en van kwalitatief hoog niveau is. Ook lijkt deze zorg te leiden tot sneller herstel van hoofd-halssymptomen. Zo draagt dit onderzoek concreet bij aan het verbeteren van de verpleegkundige zorg voor kankerpatienten.

Promotie: Datum woensdag 13 maart 2013 Tijd 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw J.A.M. de Leeuw

Promotors prof. dr. T. van Achterberg, prof. dr. H.A.M. Marres

Copromotors prof. dr. M.A.W. Merkx, prof. dr. J.B. Prins

Titel promotie
Nurse-led follow-up care for head and neck cancer patients

Biografie
Jacqueline de Leeuw (Heesch, 1961,) studeerde Nursing Science in Cardiff (UK) en Utrecht. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdelingen IQ healthcare en Keel-, Neus-, Oorheelkunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut NCEBP. Ze is werkzaam als verpleegkundig expert op de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde van het UMC St Radboud.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen