Eenvandaag: veiligheid Nederlands paardenvlees niet te garanderen

Array

Staatssecretaris wil nieuw registratiesysteem
Veiligheid Nederlands paardenvlees niet te garanderen

Het is op dit moment niet te garanderen dat Nederlands paardenvlees veilig is. Het huidige systeem van papieren paspoorten is fraudegevoelig. Zo wordt bijvoorbeeld medicatie vaak niet geregistreerd in het paardenpaspoort. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken eist daarom dat dierenartsen de registratie beter op orde krijgen en wil een nieuw Europees registratiesysteem voor paarden. Tegelijkertijd wordt uit nieuwe cijfers bekend dat er in 2012 vier keer zoveel paarden zijn geslacht dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma Eenvandaag.

veiligheid-300x200De problemen ontstaan vooral bij de verstrekking van de veelgebruikte pijnstiller Phenylbutazone, in de volksmond ‘Bute’ genoemd. Dit middel wordt regelmatig gebruikt, maar uit de reportage van Eenvandaag blijkt dat de toediening van het middel zelden of nooit in het paardenpaspoort wordt aangetekend. Het paard wordt daarom gewoon geslacht en verwerkt voor menselijke consumptie. In met paardenvlees vermengd rundvlees in Engeland is het voor mensen schadelijke middel aangetroffen en ook in het paardenvlees van vleeswerker Willy Selten in Oss is ‘Bute’ aangetroffen.

Phenylbutazone is bij regelmatige inname voor mensen schadelijk, het kan problemen met het beenmerg en de aanmaak van bloedcellen veroorzaken. Amerikaanse onderzoekers waarschuwden in 2010* al dat de aanwezigheid van dit middel in paardenvlees een risico voor de volksgezondheid is.

Een manegehoudster vertelt anoniem in Eenvandaag: ‘Dierenartsen schrijven veel medische behandelingen niet in het paspoort. De eigenaar van het paard wil het niet en de arts wil zijn klant tevreden houden’. De beroepsvereniging van dierenartsen KNMvD-voorzitter Ludo Hellebrekers reageert in de uitzending. Hij kan niet aangeven of de voorbeelden van Eenvandaag een uitzondering zijn. ‘Dat weten we niet. Dat is nooit breed in kaart gebracht’.

Nieuw Europees systeem
Staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken erkent dat het paspoortensysteem niet waterdicht is. “Ik vind dat het hele systeem rond het paardenpaspoort verbeterd moet worden. Dierenartsen moeten beter registreren en ik wil dat wij in ons centrale register voortaan gaan bijhouden dat er gebruik is gemaakt van een geneesmiddel”. Een nieuw Europees systeem moet het probleem definitief oplossen, volgens Dijksma. “We zien dat we in dit hele systeem een paar zaken nog niet helemaal goed geregeld hebben. Daarom wil ik op Europees niveau vragen om een identificatie en registratieregister voor paarden. Zoals we dat ook kennen voor rundvlees. Dat is nodig om de beesten beter te traceren.”

8000 paarden
Het aantal paardenslachtingen is in 2012 explosief gestegen. In voorgaande jaren werden gemiddeld 2000 paarden per jaar geslacht, in 2012 is dat plotseling gestegen naar meer dan 8000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen