Maak uitspraken rond euthanasie meer bekend

Array

De regionale toetsingscommissies euthanasie moeten duidelijker maken hoe zij de zorgvuldigheidseisen interpreteren. Hun uitspraken moeten meer bekend gemaakt worden. Dat staat in de evaluatie van de Euthanasiewet. Het aantal verzoeken om euthanasie stijgt evenals het aantal sterftegevallen door euthanasie en hulp bij zelfdoding. Het percentage meldingen blijft gelijk.

Uit de evaluatie komen de volgende adviezen. De toetsingscommissies moeten hun `jurisprudentie’ op internet beter bijhouden. Ook moeten zij een manier vinden om hun interpretatie van de kernbegrippen uit de zorgvuldigheidseisen beter toegankelijk maken. Belangrijke uitspraken moeten in vaktijdschriften komen. Onzorgvuldig medisch handelen moet niet langer aan het Openbaar Ministerie worden gemeld, maar aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ook moet er onafhankelijk onderzoek komen naar de praktijk van de levenseindekliniek om vast te stellen of deze binnen de wettelijke kaders blijft. V&VN nam eerder over de levenseindekliniek een standpunt in.

euthanasieOver het evaluatieonderzoek
De Tweede Evaluatie van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) bestaat uit twee delen. In juni 2012 werden cijfers gepubliceerd op basis van een steekproef uit de sterftegevallen in 2010. Het tweede deel bevat juridisch onderzoek, een evaluatie van de toetsingscommissies en een vragenlijstonderzoek onder 2000 artsen. Uit een analyse van dossiers blijkt dat de toetsingscommissies in 22 procent van de gevallen (in 2011) de arts om een toelichting op de melding vroegen. Artsen beoordelen de zorgvuldigheidseisen in het algemeen goed; alleen de aanbeveling dat bij twijfel over de wilsbekwaamheid een psychiater of geriater moet worden geraadpleegd, wordt niet altijd nagevolgd.

Meer weten over zorg rond levenseinde?
Rond het levenseinde biedt V&VN een aantal uitgaven en scholingen voor verpleegkundigen en verzorgenden:
* Handreiking samenwerking artsen, verpleegkundigen en verzorgenden rond euthanasie
* Hoe handel je zorgvuldig bij euthanasie
* Hoe bespreek je vragen en problemen rond levenseinde?
* Hoe zorg je voor ongeneeslijk zieken met een verstandelijke beperking?
* V&VN Academie-scholing Zorg rond levenseinde
* V&VN Academie-scholing Zorg na overlijden
* V&VN Academie-scholing Jouw rol bij wilsverklaringen

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen