13e Teddy Bear Hospital in Maastricht

Array

Op 12, 13 en 14 maart 2013 organiseerde IFMSA-Maastricht voor de 13e keer het teddyberenziekenhuis in het Maastricht UMC+. Er zullen meer dan 1000 kleuters naar het ziekenhuis komen met hun zieke knuffel, om een bezoekje te brengen aan de berendokter. Het doel is om de kinderen op een speelse  manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg, om zo de angst voor dokters en het ziek-zijn enigszins weg te nemen. Het TBH wordt net als voorgaand jaar mogelijk gemaakt door Pie Medical Imaging.

Rollenspel
Het teddyberenziekenhuis is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van 4 t/m 6 jaar als ‘vader’ of ‘moeder’ hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Geneeskundestudenten spelen voor arts en behandelen de ‘patiënten’. Het terras op de vierde verdieping van het  Maastricht UMC+ is voor deze gelegenheid opgedeeld in een groot aantal spreek- en operatiekamers.

Teddy-Bear-HospitalEerst gaan de kinderen naar de wachtkamer, net zoals in het echte ziekenhuis. Hier krijgen ze dit jaar voor de eerste keer in de geschiedenis van het teddyberenziekenhuis een verhaal te horen over een kindje die met knuffelbeer naar het ziekenhuis moet om een prik te halen. Veel kinderen  zullen dit herkennen omdat ze dat zelf al eens hebben meegemaakt. In het verhaal wil het kindje dat de beer de prik krijgt omdat zij eerst bang is.

Spreekkamers
Daarna worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar geneeskundestudenten samen met de kinderen de knuffel van top tot teen onderzoeken. Borstkasten worden beluisterd, ogen bekeken, reflexen getest en natuurlijk worden er ontzettend veel pleisters geplakt! Er zijn  simulatie-roentgenapparaten die via een kleurplaat kunnen laten zien wat hun knuffel gebroken heeft. Vervolgens kunnen de kleuters in kleine operatiekamers, van top tot teen gekleed in operatiepakken, hun knuffel ook zelf weer helemaal beter maken.

Nieuw
Nieuw dit jaar zijn de apotheek waar ze pilletjes (smarties) en pleisters kunnen halen voor de zieke knuffelbeer, een laboratorium waar ze bloed- (ranja) en plas- (appelsap) testjes kunnen doen om te kijken wat voor ziekte de knuffel heeft en het hart en vaat centrum waar ze alle hart en vaat  problemen kunnen bekijken.
Voor het eerst dit jaar doen buitenlandse studenten mee (ITM) en hebben scholen lesmateriaal gekregen zodat ze het thema ziek zijn in de klas kunnen bespreken.

IMFSA
Het TBH wordt georganiseerd door de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA). Dit is een internationale organisatie van geneeskunde studenten, die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van ‘Global Health’. IFMSA-Maastricht organiseert projecten voor en door studenten.
Het project is in 2001 voor het eerst georganiseerd in Maastricht en zal dit jaar voor de dertiende keer plaatsvinden! Elk jaar weer succesvoller dan het jaar daarvoor. Ook in andere medische faculteiten in Nederland en in het buitenland heeft het project al vele keren met succes
plaatsgevonden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen