Beschikkingen 2013 eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo: vermogen telt mee

Array

belastingGistermiddag informeerde Staatssecretaris Van Rijn (VWS) de Tweede Kamer over de 600.000 beschikkingen die het CAK deze maand verzendt met de herziene eigen bijdragen voor Zorg zonder Verblijf en voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
In het begrotingsakkoord is besloten dat vanaf 2013 een extra deel van het vermogen meegeteld wordt bij de berekening van de eigen bijdrage voor AWBZ-zorg en voor ondersteuning vanuit de Wmo.

Het vermogen telt mee als het gaat om vermogen in box 3 dat hoger is dan het heffingsvrije vermogen, rekening houdend met ouderen- en/of kindertoeslag. Dit heet de grondslag sparen en beleggen. 8% van deze grondslag telt mee bij de berekening van de eigen bijdrage. In januari 2013 zijn 247.000 beschikkingen voor de eigen bijdrage voor AWBZ-zorg met verblijf verzonden.

In maart worden 600.000 beschikkingen voor Zorg zonder Verblijf en Wmo verzonden. In maximaal 250.000 gevallen is sprake van deze ‘vermogensinkomensbijtelling’. Het CAK heeft de mensen die mogelijk met de vermogensinkomensbijtelling te maken krijgen in december 2012 middels een brief op de hoogte gesteld van de wetswijziging.

Op de herziene beschikkingen voor Zorg zonder Verblijf en Wmo staat de maximale periodebijdrage berekend. De daadwerkelijke eigen bijdrage is alvast te berekenen met behulp van de rekenmodule op de website van het CAK: rekenmodule. Deze kan in de praktijk lager uitvallen. De factuur met de daadwerkelijk te betalen eigen bijdrage wordt tegelijk met of zo snel mogelijk na de beschikking verstuurd.

De brief aan de Tweede Kamer is hier te vinden.

Het CAK neemt een centrale positie in binnen de zorg- en welzijnwereld als het gaat om het uitvoeren van financiële regelingen en informatietaken. Dit zonder winstoogmerk en met als doel haar wettelijke taken zo doelmatig mogelijk uit te voeren.

Het CAK berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wmo en is verantwoordelijk voor de financiering van AWBZ-instellingen. Ook verzorgt het CAK het uitbetalen van de Compensatie eigen risico en vervult het CAK een aantal taken binnen de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Meer informatie: www.hetcak.nl

Bron:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen