CCMO benadrukt leereffect bij doorlopend toezicht op METC’s en ondersteuning van onderzoekers

Het opzetten, uitvoeren en beoordelen van medisch-wetenschappelijk onderzoek is een complexe aangelegenheid. Van onderzoekers en van leden van medisch-ethische toetsingscommissies (METC’s) vereist dit dat zij goed zijn opgeleid en blijvend investeren in hun kennis en ontwikkeling. Dat is in het belang van de proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) besteedt in haar jaarverslag over 2012 extra aandacht aan het thema opleiding en scholing.

Om de bescherming van proefpersonen te waarborgen, beoordelen 25 erkende medisch-ethische toetsingscommissies (METC’s) en de CCMO alle onderzoeksvoorstellen die onder de reikwijdte van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) vallen. medisch-onderzoek-300x199Het opzetten, uitvoeren en beoordelen van medisch-wetenschappelijk onderzoek is een complexe aangelegenheid. ‘Het belang van scholing is evident’, zegt Klaas Hoekman, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van METC’s (NVMETC) in het jaarverslag van de CCMO over 2012. ‘Toetsingscommissies beoordelen pioniersprotocollen die de vooruitgang in de geneeskunst weerspiegelen. Een volwaardig lid moet zich daarin willen verdiepen.’

 

De CCMO stelt eisen aan de opleiding en deskundigheid van nieuwe en zittende METC-leden. Met regelmaat worden deze herzien en waar nodig bijgesteld.  Ook levert de CCMO een bijdrage aan de scholing die de NVMETC voor  haar leden organiseert. Daarnaast rondde de CCMO in 2012 de eerste tranche af van het doorlopend toezicht op de erkende METC’s. De CCMO is tevreden over de kwaliteit die zij leveren. Doel van het doorlopend toezicht is dat door reflectie en het delen van kennis een leereffect optreedt.

Ook de wet- en regelgeving op het terrein van medisch-wetenschappelijk onderzoek is voortdurend in ontwikkeling. Onderzoekers dienen zich hiervan op de hoogte te stellen. Om hen van dienst te zijn, presenteerde de CCMO in 2012 de e-learning Onderzoekswijs.nl. Beginnende en ervaren onderzoekers kunnen hiermee hun kennis over de wet- en regelgeving rond medisch-wetenschappelijk onderzoek testen en verrijken. Onderzoekswijs.nl is ontwikkeld op basis van veel voorkomende vragen uit de praktijk.

De erkende METC’s en de CCMO beoordeelden in 2012 totaal 1738 onderzoeksdossiers. Hiervan betreft 42 procent observationeel onderzoek, 31 procent geneesmiddelenonderzoek en 27 procent overig interventieonderzoek. Van het geneesmiddelenonderzoek wordt 57 procent gesponsord door de industrie; 43 procent vindt plaats op initiatief van (academisch) onderzoekers. Voor de onderzoeken zijn ruim 322.000 proefpersonen nodig. Bij 15 procent van de beoordeelde studies zijn minderjarige en/of wilsonbekwame proefpersonen betrokken.

Bron: CCMO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen