E-healthprogramma helpt nierpatiënten grip te krijgen op zoutgebruik

Array

Nederlanders eten te veel zout. Dat is slecht voor de gezondheid. Voor mensen met een nierziekte geldt dat in versterkte mate. Omdat een bescheiden zoutinname voor hen letterlijk van levensbelang is, start nu een project waarin een slim E-healthprogramma nierpatiënten helpt grip te krijgen op het zoutgebruik. Een programma waar in de toekomst iedereen van kan profiteren

Het is bekend dat zoutbeperking tot 5-6 gram per dag belangrijke gezondheidswinst oplevert. Daarnaast levert het ook een enorme besparing van kosten van de gezondheidszorg op, met name doordat het hart- en vaatziekten en progressie van nierziekten kan voorkomen. In de praktijk lukt het echter weinig mensen om hun zoutinname naar een gezond niveau terug te brengen, vooral omdat veel voedingsproducten veel zout bevatten. Gespecialiseerde begeleiding door een diëtist is weliswaar behulpzaam, maar door bezuinigingen in de zorg is dergelijke intensieve begeleiding steeds minder beschikbaar.

Hoewel een gezonde zoutinname voor iedereen belangrijk is, is het voor nierpatiënten letterlijk van levensbelang. Hiermee kunnen ze nierdialyse uitstellen en leven ze langer. Helaas lukt het de meeste nierpatiënten niet om hun voeding naar een gezond zoutniveau te brengen. Om die reden start nu een project waarin nierpatiënten met een slim E-healthprogramma worden ondersteund. Patiënten worden met het programma geholpen om stapsgewijs hun voedingsgewoonten aan te passen, via de invoer van persoonlijke doelen, rechtstreekse feedback en adviezen van een coach. De patiënt is hierbij de centrale speler, de zorgverlener vervult slechts een coachende rol. Ondersteuning van de patiënt vindt plaats via het E-healthprogramma en groepsbijeenkomsten, maar ook via contacten met de zorgverleners. Door regelmatig de hoeveelheid zout in de urine te meten, weten de patiënten goed hoeveel zout ze gegeten hebben. Dit stelt patiënten in staat om hun voedingspatroon duurzaam gezonder te maken.

Omdat bij nierpatiënten veel gezondheidswinst valt te behalen, zijn zij bij uitstek geschikt om het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van dit programma. Het programma is echter dusdanig opgezet dat het in de toekomst ook voor andere patiëntgroepen bruikbaar is, zoals mensen met hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook voor iedereen die bewust met voeding om wil gaan.

Het project wordt gefinancierd door ZonMw en de Nierstichting Nederland. Het wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum, samen met de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen