Gooi het zout maar op straat voor Wereld nierdag #WorldKidneyDay

Array

Nierschade treft je in je hart
Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Het doel van WKD
Met WKD willen we bewustwording creëren van het belang van onze nieren en tevens de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terugdringen.logo-World-Kidney-Day Belangrijk daarbij is het genereren van aandacht voor (het tijdig screenen van) risicogroepen: mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de nationale zorgautoriteiten en de medische professionals. Door het tijdig ontdekken van chronische nierziekten kunnen complicaties en sterfgevallen door chronische nier- én hart- en vaatziekten verminderd worden.

Daarnaast willen we preventief gedrag, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, stimuleren. En het belang van orgaandonatie benadrukken. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.

Meer informatie over internationale activiteiten vindt u op www.worldkidneyday.org.

World Kidney Day 2013
Nog meer dan vorig jaar staat World Kidney Day dit jaar in het teken van bewustwording: bewustwording van het belang van goede nieren en de behandeling van nierziekten. Hiermee willen de NVN en de lokale nierpatientenverenigingen de preventie van nierziekten bevorderen en meer begrip voor nierpatiënten creëren.

Het doel is om op WKD nierpatiënten en niet-nierpatiënten samen te brengen en deze laatste groep te informeren over nieren en de (behandeling van) nierziekten. Dit alles gebeurt onder het motto: Sta stil bij uw nieren!

Internationaal thema
Het internationale thema van WKD 2013 is ‘Stop Acute Kidney Injury’ oftewel ‘Stop Acuut Nierfalen’.
Dit thema richt zich in ons land vooral op zorgverleners, omdat acuut nierfalen vaak een bijkomend gevolg is van een infectieziekte of ongeval. Acuut nierfalen wordt niet altijd (meteen) door de zorgverleners herkend, wat erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de patiënten. Het internationale WKD comité wil met dit thema zorgverleners bewuster maken van het bestaan en de gevolgen van acuut nierfalen.

De NVN zal haar WKD activiteiten in 2013 meer dan anders op zorgverleners richten, maar stelt niet het internationale thema centraal. Hiervoor is gekozen omdat acuut nierfalen iemand overkomt en niet te voorkomen is door bijvoorbeeld betere voorlichting of een gezondere leefstijl.

WKD in Nederland?De grootste doelgroep van WKD is de niet-nierpatiënt en de belangrijkste doelen zijn de preventie van nierziekten en het creëren van begrip voor nierpatiënten. De NVN wil dit in 2013 weer centraal stellen, vandaar ook de boodschap ‘Sta stil bij uw nieren!’

Bron: www.worldkidneyday.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen