Griepgolf neemt traag af

Array

Het aantal griepgevallen is aan het dalen, maar dat proces verloopt traag. De griepepidemie is nog niet voorbij. Dat meldt het NIVEL. De afgelopen week hadden 109 op de 100.000 Nederlanders last van griepverschijnselen. Dat aantal is iets lager dan de voorgaande 6 weken. Vooral jonge kinderen, tussen 0 en 4 jaar, hebben nu griep. Het aantal griepgevallen dat door de huisartsen wordt gemeld, daalt al vier weken. Tussen 4 maart en 10 maart consulteerden nog ongeveer 400 Belgen op 100.000 hun arts met een griepaal syndroom. We bevinden ons nu in de zone van de zogeheten “matige intensiteit”, aldus het WIV in zijn bulletin.

Zowel het Influenza A-, als het influenza B-virus circuleren nog steeds gelijklopend in de Belgische populatie. De griepepidemie is met andere woorden nog niet achter de rug.Het wisselvallige weer van de voorbije week heeft ook invloed op het vlak van de volksgezondheid. ziek griep vrouwDe influenzavirussen hebben bij droog en koud weer meer kans op overleving en worden makkelijker overgedragen. Bovendien zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen in de overdracht, zoals het sociale contact tussen mensen. Zo zorgt kou er voor dat mensen eerder binnen blijven en ze het virus makkelijker overgedragen op huisgenoten. Het is voor onderzoekers interessant om de komende weken te bekijken wat de invloed van de weerswisseling is op het verloop van de epidemie.

Het aantal nieuwe griepgevallen was afgelopen week iets lager dan in de voorgaande 6 weken. In week 10 werden 109 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) gerapporteerd door de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL. De huisartsen zagen veel jonge kinderen (0-4 jaar), maar ook bij alle andere leeftijdsgroepen kwam IAZ vaker voor. In week 10 van 2013 werd in 265 (63%) van de 41 neus- en keelmonsters afgenomen van een persoon met IAZ influenzavirus gevonden: {2x type A (H1N1)pdm09, 8x type A(H3N2), 16x influenzavirus B} en geen respiratoir syncytieel virus (RSV). In 13 monsters van mensen met bovenste luchtweginfecties zonder typische klachten van griep (ARI) werd 6 maal (46%) influenzavirus {1x A(H3N2) en 5x type B} en eveneens geen RSV gevonden.

Het hoge percentage monsters waarin het griepvirus gevonden wordt bevestigt een nog steeds hoge griepactiviteit. Vanaf week 40 2012 tot en met week 10 2013 werden door de CMR-peilstations 503 IAZ monsters en 341 ARI monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM. In totaal werd er gedurende die periode in 288 monsters influenzavirus gevonden, waarvan 89 maal (31%) A(H1N1)pdm09, 74 maal (26%) A(H3N2), en 115 maal (40%) type B. Dit seizoen werd aanvankelijk gedomineerd door influenza A virussen, vooral type A(H1N1)pdm09, maar de laatste weken heeft influenza B de overhand.
De milde maar langdurige griepepidemie duurt nu al 12 weken.

Zie voor meer informatie ook:
http://www.nivel.nl/griep
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/G/Griep
http://www.virology.nl/
http://www.euroflu.org
http://ecdc.europa.eu


Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen