ANBO opent meldpunt eigen bijdrage thuiszorg

ANBO maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de hogere eigen bijdrage voor de thuiszorg. Bij zo’n 600.000 Nederlanders valt binnenkort een beschikking van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) op de mat. Voor 250.000 van hen telt het vermogen mee voor die eigen bijdrage. Daarom start de grootste belangenorganisatie voor senioren opnieuw een meldactie. ANBO vreest dat de hogere eigen bijdrage ertoe leidt dat mensen de thuiszorg opzeggen, een poetshulp zoeken die veel goedkoper is of helemaal geen hulp in huis meer krijgen. Hierdoor vervalt een essentiële signalering die escalatie en dus duurdere zorg moet voorkomen. Via www.anbo.nl/meldactie kunnen mensen melden hoeveel extra zij maandelijks kwijt zijn aan zorg maar ook hoe zij hun thuiszorg in de toekomst organiseren.anbo

Eigen regie, maar zonder ondersteuning

“Zorg wordt steeds georganiseerd op basis van zo lang mogelijk zelfstandig thuis, met meer eigen regie en op eigen kracht. Dat is toe te juichen. Echter, nu de toegang tot zorg met verblijf beperkt wordt, moet je investeren in zorg en ondersteuning thuis. Dit jaar zal de thuiszorg voor veel mensen fors duurder zijn. Per 2014 verdwijnt nog eens driekwart van het budget. Dat betekent nóg meer eigen bijdrage. Laat duidelijk zijn: het gaat niet alleen om geld. Als mensen deze zorg en ondersteuning stopzetten vanwege de hoge eigen bijdrage, betekent dat niet dat zij opeens de weg weten in zorgland en alles zelf kunnen regelen. Ook mensen met vermogen hebben ondersteuning nodig”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Inkomens- én vermogensafhankelijk

Thuiszorg – zowel geneeskundige zorg als huishoudelijke hulp – was al inkomensafhankelijk, maar nu is de eigen bijdrage ook afhankelijk van het vermogen. De eigen bijdrage kan dus fors oplopen, hoewel mensen nooit méér betalen dan de kosten van de zorg, ook als hun maximale eigen bijdrage naar aanleiding van hun vermogen en inkomen hoger is. Op de site van het CAK staat een rekenhulp.

De eigen bijdrage van iemand met alleen AOW en €100.000 belast vermogen gaat van €18,60 per vier weken naar €105,30. Bij €200.000 belast vermogen gaat de bijdrage per vier weken van €18,60 naar €266,83. Den Haan: “Dat is fors, hoewel niet onoverkomelijk als je veel eigen vermogen hebt. Het probleem van vast vermogen geldt hier namelijk bijna niet. Het is punt is vooral: wat doen mensen met hun ondersteuning? Per 1 januari verdwijnt 75 procent van het budget voor thuiszorg in de gemeenten. Deze twee bezuinigingsoperaties kunnen ertoe leiden dat mensen het zelf uitzoeken. En wat doet dat met de kosten van langdurige zorg?”

Eerder meldlijn AWBZ

ANBO startte in januari ook een meldactie, maar dan voor de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze is financieel veel problematischer. De bijdrage kan oplopen tot ruim 2.000 euro per maand, maar is een probleem voor mensen die vooral vast eigen vermogen hebben. Zij kunnen de eigen bijdrage dan meestal niet uit hun netto inkomen betalen. ANBO ontving toen in een paar dagen tijd ruim 500 casussen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen